Sunt proprietarul unui autovehicul pentru care recent am încheiat un RCA pentru persoană fizică. Nu am trecut utilizator pe asigurare fiindcă, sincer, nu am înțeles exact ce înseamnă (am încheiat polița online), dar și eu și soția folosim amândoi mașina. Deci numai numele meu apare în actele mașinii și pe RCA.
Întrebarea mea este dacă e vreo problemă, în această situație, dacă se produce vreun eveniment rutier din vina soției, din punctul de vedere al asiguratorului. Adică, e posibil să refuze să plătească părții vătămate dacă nu eram eu la volan ?
Buna ziua!
Puteti sta linistit.
Chiar daca masina este condusa de un alt sofer decat titularul politei de asigurare RCA si acesta se face vinovat de producerea accidentului, asiguratorul va despagubi prejudiciile produse celuilalt auto, precum si tertelor persoane care au suferit vatamari corporale sau au decedat (in acest caz mostenitorilor care au de suferit de pe urma decesului) in urma accidentului (deci, soferul vinovat este exclus de la despagubiri materiale, chiar daca a suferit vreo vatamare corporala).
ASF nu permite asiguratorilor sa refuze plata despagubirii atunci cand masina vinovata de accident era condusa de un alt sofer decat titularul politei de asigurare.
Singurul lucru neplacut in cazul in care cel vinovat nu este identic cu persoana care figureaza pe polita, este faptul ca in caz de accident, la reinnoirea politei proprietarul va platii o suma mai mare, conform tabelului bonus-malus ...
Poate sa existe diverse variante in care asiguratorul respinge plata despagubiriilor. In aceste cazuri pagubitul ii da in judecata pe vinovat si il cheama garant si pe proprietarul masinii, ca intervenient fortat.