avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inundat de vecin
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inundat de vecin

Buna seara ! Ma confrunt cu un incident si nu stiu ce sa fac ! Ma poate ajuta cineva cu un raspuns sigur? De o luna de zile , vecinul de deasupra mea , are o defectiune in baie si imi inunda mereu tavanul meu din baie ! Pe scurt , nu vrea sa isi repare defectiunea , mi-a distrus tavanul in baie !Pentru ca nu mai rezist , ca sa nu merg sa ii sparg usa , caci nu mai suport , ce pot sa fac ?? Multumesc anticipat , pentru raspunsuri !
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2014
elga50, moderator
Stiu ca este vechi acest mesaj, dar tocmai ma aflu in aceeasi situatie ca si dumneavoastra. Cum ati rezolvat? Multumesc
Locuiesc la parter. Baia vecinului de la ETJ. 1 este deasupra băii mele. Vecinul de la ETJ. 1 găsește tot felul de justificări pentru a nu-și repara instalația de scurgere a apei de la cada și chiuveta. El și-a modernizat Baia fără a verifica și remedia mai intii instalația de apa și scurgere a apei menajere, iar din aceasta cauza prefera să-mi distrugă mie tavanul bai, Baia lui nefiind afectata. Cum pot acționa legal pentru a rezolva aceasta problema, deoarece pe cale amiabila nu reușesc sa rezolv nimic? Mulțumesc!
Baza legala aplicabila in cazul situatiilor similare, extrasa din L196/2018 :

Art. 29(1) În cazurile în care unul dintre proprietari împiedică, cu rea-credință și sub orice formă, folosirea normală a condominiului, sau a unor părți componente, potrivit destinației acestora, și creează prejudicii celorlalți proprietari, proprietarii prejudiciați sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său se poate adresa în scris președintelui, comitetului executiv al asociației de proprietari și instituțiilor cu atribuții privind respectarea ordinii și liniștii publice sau, după caz, instanțelor judecătorești.
Art. 30. - ………
(4) În cadrul proprietății individuale, proprietarul are obligația să păstreze și să întrețină în stare de funcționare și siguranță spațiile interioare, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu.
(5) Dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații.
Art. 57. -
Președintele asociației de proprietari are următoarele atribuții: …..
d) aduce la cunoștință proprietarilor prevederile statutului și regulamentului condominiului;
e) răspunde în scris la sesizările și contestațiile scrise ale proprietarilor din condominiu în termen de maximum 10 zile de la primirea acestora; ……….
h) poate propune, în scris, comitetului executiv sau adunării generale, după caz, măsuri împotriva celor care nu respectă regulamentul condominiului, hotărârile și deciziile asociației de proprietari, conform prevederilor legale și statutare;
Art. 58 (2) Pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce le revin sau pentru depășirea atribuțiilor legale și statutare, președintele asociației de proprietari, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar pentru daunele și prejudiciile cauzate proprietarilor sau terților, după caz.

Art. 102. -
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;
f) punerea în pericol de către proprietari a integrității structurale a condominiului sau a altor proprietăți individuale, precum și a bunei funcționări a instalațiilor aferente acestora;
h) neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari. Fac excepție cazurile în care au fost îndeplinite prevederile art. 30 alin. (5);
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:
a) faptele prevăzute la alin. (1) lit. d), f) și k), cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;
c) faptele prevăzute la alin. (1) lit. e) și j), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
d) faptele prevăzute la alin. (1) lit. g), h), i), m), p) și q), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
(3) Sancțiunile pentru contravențiile prevăzute la alin. (1) se aplică persoanelor fizice sau juridice vinovate.
(4) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1), făcută la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, precum și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează:
a) de către Inspectoratul de Stat în Construcții în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. f), g) și h);
b) de către primari sau de împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a) -e), i) -m) și o) -s);
____________________________________________________________________

Parerea mea este sa incepeti prin a face o reclamatie, IN SCRIS, cu nr de inregistrare sau prin scrisoare postala cu continut declarat (ca sa puteti dovedi ce a fost in plic si la care veti primi, de asemenea, un nr de inreg. cu data primirii plicului), catre presedintele asociatiei de proprietari, el avand obligatia (restransa, ce-i drept) de a-i aduce la cunostinta proprietarului care nu isi remediaza defectiunile si afecteaza proprietatea altui vecin, prevederile legale si posibilele consecinte inclusiv materiale/financiare.
Daca aveti regulament de ordine interioara (si ar trebui sa aveti) in care sa existe obligatia proprietarilor de a-si efectua cu celeritate reparatiile necesare, atunci presedintele se poate preleva si de acest regulament. Oricum, trebuie sa primiti raspuns in termen de 10 zile de la data nr de inreg. si acel document va fi util daca veti fi nevoiti sa mergeti mai departe cu reclamatia, astfel veti dovedi la Politia Locala si ISC ca ati parcurs pasii premegatori, ca sa nu riscati sa va trimita inapoi la asociatie pt rezolvare.
Despre alte detalii priv. modul in care functioneaza scrisoarea cu continut declarat, mai putem vorbi, dar sper sa nu fie cazul sa o folositi, ci sa vi se primeasca reclamatia la asociatie si sa i se dea nr de inreg. imediat.

Mult succes tuturor !

Ultima modificare: Miercuri, 26 Iulie 2023
Otilia23, utilizator
Daca nu gasiti sprijin la conducerea asociatiei, daca sunteti ignorati cu nesimtire (cum se intampla in multe cazuri, am patit-o si eu), atunci faceti-le reclamatie la Biroul Relatii cu Asociatiile de Proprietari din cadrul Politiei Locale de sector/localitate si va asigur ca astfel veti fi tratati cu mai multa seriozitate de catre toata lumea implicata. V-o spun si din proprie experienta, procedand astfel le-am dovedit atat ca stiu cum, cat si ca nu ezit sa o fac, iar acum nu-si mai permit sa ma mai ignore !
NU fiti draguti cu oameni care nu sunt draguti cu dvs, jena sau teama de represalii/scandal ulterior nu va ajuta cu absolut nimic ! Fiti tari pe pozitii daca vreti sa fiti respectati fiindca in ziua de azi respectul se impune (nu se mai castiga ca pe vremuri, lipsa de bun simt fiind mult prea raspandita deja), deci aparati-va drepturile cu curaj apeland insistent la lege si la institutiile abilitate !

Zile usoare sa aveti !
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iulie 2023
Otilia23, utilizator
Eu zic sa ii trimiteti o notificare dv apoi prin avocat in care ii spuneti ca in conformitate cu legea 196/2018 il veti actiona in judecata . Asta in timp ce obligati asociatia sa verifice de unde este scurgerea. Poate spala pe jos cu dusul in baie daca spuneti ca a renovat.
Legea 196/2018
[ link extern ]
SECȚIUNEA a 2-a
Obligațiile proprietarilor din condominii
ART. 30
(5) Dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei
părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu,
respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru
lucrările de reparații.

Aveti scurgeri in pardoseala in baie ? Adica acele guri in pardoseala care ar trebui sa preia apa in caz de iinundatie ?
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iulie 2023
w_v_w_v, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Defectiuni alexpato1 alexpato1 am o problema cu vecinul de sus eu stau la parter.scurgerea lui din baie de la chiuveta si vana trece pe la mine pri apartament sus pe langa tavan si de cate ... (vezi toată discuția)
Vecinul de deasupra imi distruge tavanul de la baie periodic Vulturudac Vulturudac vecinul de deasupra imi distruge tavanul periodic,de cativa ani,are o defectiune la baie si i curge apa folosita de el la mine in baie,prin tavan si pe langa ... (vezi toată discuția)
Tavanul de la baie este atât de îmbibat de apă încât va cădea, iar conducerea asociației nici măcar n-a oprit apa. unde pot face reclamație? VyoT VyoT Apartamentul mamei mele este nelocuit ea fiind internata la un cămin de bătrâni. Luni 26.10.2019 primesc tel. de la casiera și mi se spune ca la subsol ... (vezi toată discuția)