avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

Buna ziua,

tatal meu are 41 de ani de munca, 58 de ani varsta.Cand ar putea iesi la pensie anticipat?

Multumesc,
Lucia Cita
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:30, 25 Iunie 2014
Exista posibilitatea de a iesi mai devreme dar cu penalizari? Cat la suta din pensie se acorda in aceste conditii ?

Multumesc,
Lucia
Mai devreme de 60 de ani nu se poate pensiona.
Pensia anticipata partiala este tot la 60 de ani.
Daca la 60 de ani nu indeplineste conditia de stagiu de 43 de ani,fara stagiul asimilat precizat de mine in popstarea anterioara,penalizarea va fi de 45% pe luna pana la implinirea varstei de 65 de ani.
daca am boala profesionala azbestoza 1s,hi declaraa si inregistrata si 25 de ani de vechime mascuta in 1970 am dreptul la pensionare ?
1. - Pentru o femeie nascuta in 1970 varsta standard de pensionare este de 63 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
- Puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 63 de ani, in 2033.
- Pentru pense anticipata partiala, la varsta de 58 de ani, in anul 2028 trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 35 de ani.

2. Dar puteti beneficia de pensie de invaliditate daca veti fi incadrata intr-un grad de invaliditate prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.

3. - Dupa ce primiti decizia medicala de incadrare in grad de invaliditate mergeti la Casa de Pensii si luati lista cu actele necesare (lista o gasiti si pe site-ul Casei de Pensii).
- Cand aveti toate actele le depuneti la Casa de Pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta pensionare! am 53 de ani si 35 de ani in campul muncii, fara grupe. ... Adriana68 Adriana68 Buna ziua. Am 53 de ani si 35 de ani in campul muncii, fara grupe. Conform noii legi a pensionarii care inteleg ca este valabila din septembrie 2021, cand ar ... (vezi toată discuția)
Pensionare definitiva Moca Moca Buna ziua ! Am o nelamurire si as vrea sa ma ajutati cu un raspuns. Tatal meu are 57 de ani si 43 de ani de munca. La ce varsta se poate pensiona definitiv ... (vezi toată discuția)
Pensionare ionitaaneta ionitaaneta Sotul meu,nascut la 23 oct.1952 cu activitate in munca incepind cu 15.10.1970 si pina in prezent( in acest interval a fost a fost in armata 1an si 4 luni) ... (vezi toată discuția)