avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct

Am cumparat impreuna cu sotia de la soacra mea si de la concubinul acesteia un apartament in 1995. Vanzatorilor li s-a stabilit drept de uzufruct viager pe apartament. Acestia erau la momentul tranzactiei proprietari pe cate 50% din apartament in indiviziune. Acum 2 ani, concubinul a plecat la fiica sa lasand un inscris olograf cu ce a luat din casa si o notificare catre asociatia de locatari ca sa fie scos de la intretinere. Recent soacra mea a decedat.
Intrebari:
- avem dreptul eu si sotia sa locuim in 50% din apartament?
- ce drepturi are fostul concubin?
Prin actul de vanzare cumparare incheiat la notar dvs si sotia sunteti proprietari inca din anul 1995 ! Chiar de atunci puteati locui acolo !
Ar fi indicat sa incheiati un act prin care sa va permita sa locuiti acolo.
Mergeti la avocat ca sa va lamuriti exact.
Si avocatul va poate ajuta la incheierea unui act scris stampilat de el.
Aveti insa grija sa va alegeti un avocat care sa se priceapa foarte bine la asa ceva deoarece desi pare simplu e mai complicat decat pare...
Puteti locui in apartament fara probleme, nu il stingheriti pe concubin in dreptul sau, o data ca nu il foloseste si apoi ca nu are drept de uzufruct decat pt partea pe care a vandut-o, nu a avut si nu are dreptul de a folosi intreg ap.
Cand soacra dvs traia, nu aveati cum locui in ap decat cu acordul macar a unuia din uzufructuari.
Puteti locui in imobil.

Dreptul de uzufruct este un dezmembramant al dreptului de proprietate, drept real, principal, derivat din dreptul de proprietate.( esentialmente temporar).



Dreptul de uzufruct confera uzufructuarului dreptul de folosinta si de posesie asupra bunului.( jus possidendi si jus fruendi fiind desprinse din continutul dreptului de proprietate, in calitate de atribute ale acesteia ).


Dreptul de uzufruct este transmisibil, cesibil. ( poate fi transmis, de asemnea, catre o terta persoana, emolumentul acestuia ).



Nuda proprietate , insa, nu apartine uzufructuarului.
( va apartine dumneavoastra).


Dreptul de dispozitie juridica si de dispozitie materiala apartin nudului proprietar.


Uzufructuarul are dreptul de folosinta exclusiva a bunului, dreptul de a culege fructele, de exemplu dreptul de a primi chiria sau arenda în cazul unui imobil.

Nudul proprietar trebuie sa respecte dreptul de folosinta al uzufructuarului pe toata perioada convenita, putând transmite dreptul de dispozitie numai cu respectarea uzufructului.

Succes.

Da, folosinta se afla la uzufructuar si acesta nu poate fi tulburat in exercitarea dreptului sau.
Nu dul proprietar nu are dreptul de a locui acolo decat cu acordul uzufructuarului.

Este ca si cum ar inchiria cineva la o persoana o camera si apoi ar mai aduce in acea camera inca 2-3 persoane asa, pur si simplu...caz in care exista o tulburare a celui care locuieste acolo.
Am dat acest exemplu pentru a se intelege situiatia...atat de fapt cat si sub aspect juridic...

In caz de tulburare a uzufructuarului se considera nerespectare o contractului...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie cu uzufruct viager rodicaboian rodicaboian Speta este urmatoarea: am primit prin donatie, impreuna cu fratele meu, un apartament de la mama noastra. In actul de donatie este mentionata clauza de ... (vezi toată discuția)
Drept de uzufruct bogdamn bogdamn Inteleg din codul civil ca orice persoana poate sa primeasca dreptul asta daca cineva i-l da. Cum se procedeaza? Daca eu am un bun, pe care vreau sa il las ... (vezi toată discuția)
Uzufruct cornelia1605 cornelia1605 buna. daca am un teren si este trecut altcineva pe uzufruct si imi construiesc casa cand o voi lua in folosinta si persoana cu uzufruct pe teren trebuie ... (vezi toată discuția)