avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... AJUTORRRR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

AJUTORRRR

Buna seara.
Sunt angajata la o firma din Bucuresti pe postul de lucrator comercial din luna noiembrie 2008.
Contractul de munk l-am semnat in luna ianuarie 2009 si la inceputul lunii martie am avut acces la actele firmei(contabila mi le-a lasat pt a i le prada sefei).
Am sesizat ca firma avea doar 3 angajati desi noi era 5 .
Una dintre fetele fara carte de munca eram si eu si am luat masuri in aceasta privinta facand o sesizare la inspectoratul de munca.(intre timp actele mele au fost depuse si apar k angajata din luna martie 2009)
Acum 4 zile au venit 3 inspectori ,iar ieri dimineata sefa a fost la inspectorat cu actele si contractele angajatilor firmei iar acolo a aflat ca i s-a facut recamatie de una dintre angajate.
Eu am facut o reclamatie anonima,numai k am trimis-o de pe e-mailul personal pe care il stie si sefa.
Ea este decisa sa afle cu orice pret cine i-a facut reclamatie,chiar m-a pus sa pregatesc un cadou din magazin pt a=l duce unui anumit inspector.
Ceea ce vreau eu sa stiu este:
1.Daca intr-adevar poate obtine acele informatii|(desi ele sunt confidentiale)?
2.Si dak le obtine,ma poate concedia?
3.Si dak ma concediaza,pe baza carui fapt poate face acest lucru?
4.Ce pot face eu in aceasta situatie dat fiind faptul k era dreptul meu de a face acea plangere din moment ce angajatorul nu mi-a respectat drepturile?

ROG SA MI SE RASPUNDA CAT DE REPEDE SE POATE.
MULTUMESC

Cel mai recent răspuns: H.R. SUPORT , Consultant resurse umane 00:36, 9 Mai 2009
sesizarea ar fi trebuit facuta in scris sau de pe o adresa de e-mail "secreta".Pricum, cei de la ITM nu ar trebui sa spuna cine a facut sesizarea.
1. s-ar putea sa le obtina, mai ales daca cei de la ITM nu sunt corecti
2. nu va poate concedia pentru aceste motive, dar poate inventa alte motive
3. daca va gaseste lipsa in gestiune, intarziere sau lipsa de la munca sau alte motive disciplinare
4. ati putea sa-i spuneti ca dv ati facut-o si sa :pleasantry: umblati ca pe sarma...:pleasantry:
In eventualitatea concedierii,primesc salariu compensatoriu?sau nimic?
In cazul concedierii care nu tine de persoana angajatului , da , aveti dreptul la un salar compensatoriu .
Dar analizand cele mai sus expuse , sincer nu cred ca va fi vorba despre o astfel de concediere deoarece
= societatea nu ar mai putea angaja pe acelasi post timp de 9 luni alta persoana, putand sa perturbe buna desfasurare a activitatii
= in cazul in care va exista o scurgere de informatie in acest sens de la ITM cred ca numai gandul bun de a facilita acordarea somajului si salariul compensatoriu nu se va indrepta catre D,voastra, dupa ce a platit eventual si o amenda de 1500 ron pentru munca la negru.

Pe viitor trebuie sa stiti anterior primei zile de activitate , trebuie sa semnati contractul individual de munca si nu trebuie sa faceti compromisuri , de niciun fel in acest sens .
tot bine de stiut este si faptul ca sesizarile anonime pot si expediate si prin posta , lasate in cutia postala a ITM ului sau inregistrate in urma apelului la numarul de telefon al institutiei .


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu neplatit si amenintarea ca daca va face reclamatie la itm o va da afara pe angajata de la personal !!! craciunescu_1981 craciunescu_1981 Buna ziua, Problema mea este mai speciala si cu probleme de morala. Sotul meu a fost informat ca ar fi bine sa isi caute de munca. Dupa lungi ... (vezi toată discuția)
Pana cand o viata amara? lucian75 lucian75 dupa problemele avute la fostul loc de munca..f multe abuzuri etc..situatia pare sa se repete iar..dar ce e de facut si cand o sa scapam si noi de astfel de ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate,eventual avocat andadra andadra buna,dak poate sa ma lamureasca cineva..cum se procedeaza mai exact pt a obine indemnizatia de maternitate..spre ex.:am lucrat un an (cu carte de munk) din ... (vezi toată discuția)