avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Penalizare salariala de 25%
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Penalizare salariala de 25%

Buna ziua tuturor!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o chestiune.
Lucrez din toamma lui 2008 la firma verisoarei mele si a sotului acesteia. Astazi am primit un mail in care mi s-a spus ca sunt penalizata cu 25% din salariu, atat eu cat si o alta colega, termenii nu ii mai retin exact acum, ceva de genul: pentru delasare la serviciu, si cu precadere asupra faptului ca s-au omis a se cauta licitatii ....." Din pacate acasa nu am cum sa vad de acasa mailul ca sa pot reproduce cu exactitate cele 3 randuri. In mare parte eu stiu ca sunt vinovata ca am omis din cautare cateva zile diverse licitatii pe site-ul de rigoare, iar despre delasare: ieri am fost surprinsa de catre sotul verisoare mele care venise pe la ora pranzului la servici doar pentru 5 minute, citind o carte. Mentionez faptul k putinele indatoriri de serviciu mi le indeplinesc, nu ma duc ca sa citesc carti la munca dar in cele 8 ore cat stau pe acel scaun la birou efectiv nu am ce sa fac. Cand am de facut ceva indeplinesc fara nici o problema, dar de 3 luni incoace nu este nimic de facut la munca. Iar cautarea licitatiilor imi ia maxim o ora pe zi in care nu gasesc nimic important, in mare parte cand fac acest lucru este o pierde de timp facand "copy paste" pe site sau dand la pagina urmatoare fara sa gasesc ceva relevant.
In iarna cand am stat f mult peste program fara ca cuiva sa ii pese de acest lucru si macar sa aprecieze k am stat si am lucrat nemancata si obosita fara sa zic un cuvant. Ar fi mult de zis, dar ca sa nu mai lungesc vorba, tb sa trec la esential si daca sunt nelamuriri.
Intrebari: - este justificata o penalizare salariala atat de mare de 25% ? (Nu stiu pentru cat timp este)
- nu cumva era necesar mai intai un avertisment scris? si de abia apoi daca se repeta greasela sa sa treaca la penalizari (si nu atat de mari).
Regret amarnic ca am acceptat sa vin in aceasta firma unde nu mi-am dorit niciodata sa lucrez. Prima data, acum 2 ani am refuzat categoric sa vin stiind la ce ma supun, dar de data aceasta mi s-a facut oarecum "mila" cand am primit un telefon de la verisoara mea in care imi cerea sa ma duc pentru ca are nevoie de mine, in conditiile in care eu aveam un job pentru care am renuntat.
P.S. Si pentru ca suntem in criza, acum o luna de zile, fara nici o avertizare in prealabl din partea angajatorilor mei cu care de altfel ma si inrudesc am primit un act aditional la CIM in care mi-a fost scazut salariul de la 1355 lei (brut) la 900 lei. Nu numai eu, ci aceasta scadere a fost la toti angajatii in proportii diferite (netul ramand la fel, schimbarea producandu-se numai pe hartie).
Din pacate nu imi pot da acum demisia, mai tb sa stau pana la inceputul toamnei, altfel as fi plecat de mult de aici. Si imi pare rau de mine, pentru ca nu am invatat nimic din timpul petrecut in aceasta firma, ma plafonez in fiecare si nu suport sa ma plictisesc de moarte si sa vin la servici si sa nu realizez nimic. Mentionez k am studii postuniversitare, dar degeaba
Multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 18:57, 14 Mai 2009
1. Am sa va redau mai jos un extras din Codul muncii, in legatura cu procedura in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala (sa vedeti ca nu este asa de usor pentru angajator) si un extras din CCMUNN.
2. Cititi cu atentie si va veti lamuri cum se procedeaza si ce drepturi aveti.
3. Daca nu respecta procedura legala, dupa ce primiti decizia de concediere il dati pe angajator in judecata si solicitati anularea ei pe motiv de nerespectare a legii.

Din Codul muncii:
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 62. - (1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(2) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Art. 63. -(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati, precum si prin regulamentul intern.

Art. 64. - (1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.77. (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesionala, cu respectarea procedurii de cercetare prealabila, stabilita prin prezentul contract colectiv de munca.
(2) Cercetarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.
(3) Comisia va convoca salariatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inaite:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
(5) In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesionla poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
(7) In cazul in care salariatul isi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul ii va asigura in limitele disponibile,un alt loc de munca. In situatia in care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la auoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, in vederea solutionarii.
(8) In cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Daca salariatul nu a formulat contestatia in temenul revazut la alin.(8) sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza.

Am zis ca revin cu amanunte legate de acest caz. Decizia de sancţionare in forma ei scrisa si inregistrata, inafara de acel e-maill nu am vazut pana acum. O alte chestie, valabila pt toti angajatii de aici: daca vor mai exista probleme, nu se mai mai tzipa, nu va mai exista scandal, se va trece direct la penalizari. Azi e zi de salariu. Nu au luat toti angajatii salariul. Printre aceia ma numar si eu. Probabil il voi lua saptamana viitoare. Plus penalizarea de rigoare, bineinteles. Sunt curioasa daca si colegele mele carora li s-a spus sa lucreze part-time de la 1 Mai desi nu au semnat vreun act aditional la salariu o sa ia jumatate din bani. Cat despre colega care lucreaza si part-time de la 1 Mai si care a primit de asemenea penalizare ca si mine va lua, cati bani acum? La un salariu net de 1000 lei, part-time ramane cu 500 lei pe luna, minus penalizare 25%, va lua 125 lei acum si 125 pe 28.05.09 ? Asa mi-a dat din calculele mele.
:((
Pardon, act aditional la CIM. Imi cer scuze.
Puteti face o sesizare la ITM.
Vor verifica si veti primi un raspuns scris.
Eu va sfatuiesc sa asteptati decizia de sanctionare in form ascrisa....si apoi adresati-va instantei de judecata, in speta Tribunalul si solicitati anularea acelei decizii. Fiind un litigiu de munca , este scutit de taxa de timbru si timbru judiciar.
Si acum sa va zis si pe ce motiv sa solicitati anularea deciziei.....In conformitate cu prevederile codului muncii :
Art. 264. - (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Deci este clar, o asemenea sanctiune cu este ilegala si deci va duce la nulitatea deciziei.
Si daca nu se face si cercetarea disciplinara conform codului muncii si a contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010.....clar NULITATEA deciziei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj, salariu compensator motanika motanika Buna ziua, In cazul in care se aplica concedierea pe baza de necorespundere profesionala, dupa ce se incheie contractul de munca, angajatorul transmite ... (vezi toată discuția)
Concediere sau...? simona.elisa simona.elisa buna ziua, Am urmatoarea problema: Pe perioada sezonului de vara , angajam personal in functia de muncitori necalificati pe perioada determinata de 4 ... (vezi toată discuția)
Concediere vasileid vasileid buna ziua, se poate ca dupa mai mult de 1 an de concediu medical, la revenirea la locul de munca sa fi testat in plan profesional si sa fi demis pe motive de ... (vezi toată discuția)