avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu paternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu paternitate

eu nu am dreptul la concediu pentru cresterea copilului si in functie de situatia in care se va gasi sotul meu la sfarsitul celor 124 de zile obligatorii am dori sa intre el in concediu de cresterea copilului insa desi nu am gasit nicaieri cel de la personal de la societatea la care lucreaza i-a comunicat ca acest lucru nu mai este posibil . Daca stiti ceva in sensul asta ? sau daca ati depus un dosar pentru cresterea copilului in cazul tatalui si a fost respins ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:52, 10 Mai 2009
Cred ca dumneavoastra nu aveti dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului deoarece nu ati realizat conditia de a realiza venituri profesioanale supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare nasterii, insa la concediul pentru cresterea copilului aveti dreptul. Concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia sunt 2 lucruri distincte.
In ceea ce priveste dreptul tatalui de a solicita concediul pentru cresteerea copilului si indemnizatia pentru cresterea copilului este un drept legal al acestuia (sau mai bine zis al oricarui dintre parintii copilului) stabilit prin Ordonanta de urgenta nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului - actualizata.
1. Spuneti-i salariatului de la Personal sa mai puna mana pe legile pe care ar trebui sa le stie.

2. Va dau extrase din acte normative care dau voie oricaruia dintre parinti sa beneficieze de CCC si indemnizatia aferenta:

OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului (aprobata si completata de Legea 7/2007):
Art. 5. -
(1) De indemnizaţia şi stimulentul prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază, opţional, oricare dintre părinţii fireşti ai copilului.

Normele din 2006, de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 1. - Beneficiaza de drepturile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare ordonanta de urgenta, oricare sau, in cazul prevazut la art. 61 din ordonanta de urgenta, fiecare dintre parintii firesti ai copilului, precum si persoana careia i s-a incredintat copilul in vedrea adoptiei, care a adoptat copilul, care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore, denumite in continuare persoane indreptatite, daca acestea indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) sunt cetateni romani sau, dupa caz, cetateni straini ori apatrizi;
b) au domiciliul sau resedinta in Romania, conform legii;
c) locuiesc impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
morozancarmen a scris:

eu nu am dreptul la concediu pentru cresterea copilului si in functie de situatia in care se va gasi sotul meu la sfarsitul celor 124 de zile obligatorii am dori sa intre el in concediu de cresterea copilului insa desi nu am gasit nicaieri cel de la personal de la societatea la care lucreaza i-a comunicat ca acest lucru nu mai este posibil . Daca stiti ceva in sensul asta ? sau daca ati depus un dosar pentru cresterea copilului in cazul tatalui si a fost respins ?


Art. 4 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005
(1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, de la data la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a aprobat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.

Prin urmare, legea nu specifica decat ca indemnizatia pentru CIC se acorda persoanelor indreptatite - adica, persoanelor care indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru acordarea acesteia.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru copil adoptat grim grim Daca este adoptat un copil care este mai mic de 3 ani , parintele adoptiv are aceleasi drepturi ca si un parinte natural : concediu de crestere a copilului, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil ionelmic ionelmic Buna ziua, va rog sa ma informati ce sanse ar avea 2 viitori parinti sa obtina indemnizatie de crestere a copilului daca niciunul dintre ei nu au obtinut ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru ccc? micutzunely micutzunely as vrea sa stiu si daca o persoana ce momentan este gravida lucreaza cu carte de munca de un an si ceva in romania,cu carte de munca,care plateste toate taxele ... (vezi toată discuția)