avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... curatela minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

curatela minor

buna ziua....am o problema si as avea nevoie de putin ajutor...sunt mama unui baietel de 3 ani..despartita de tatal sau, dupa 7 ani de relatie,,nefiind casatoriti legal. am locuit in italia in tot acest timp,unde s a nascut si baietelul nostru,fiind trecut pe numele lui.. la intoarcerea in romania,octombrie 2013, dupa cateva luni ne am despartit,baiatul fiind crescut ,ingrijit de mine si parintii mei,deoarece el nu se poate ocupa de el din mai multe motive,nu de sanatate. am lucrat 2 luni dar din nefericire nu mi a fost bine la locul de munca,am renuntat,incercand sa mi caut alt loc de munca.din pacate nu a reiesit nimic din depunerea multor cv uri mai peste tot si am decis cu inima stransa ,,sa merg la munca in afara,printr o agentie ce recruteaza persoane specializate in ingrijirea batranilor. problema mea este ca tatal baiatului ma ameninta ca mi va lua baiatul daca plec desi nu l a vazut de mai mult de 2 luni,,chiar daca locuim la 15 minute distanta de mers pe jos, nu contribuie cu nimic la cresterea lui. eu m am informat si mi s a spus de la primaria de loc ,de catre asistenta sociala sa fac CURATELA minor, asadar sa ramana in grija parintilor mei..eu va intreb..el poate sa le ia copilul in lipsa mea daca fac aceasta curatela?..nu ma deranjeaza ca il ia pe timpul zilei ceva ore,,problema este ca el il tine in baruri,il lasa prietenilor sai cat sta in bar..practic baiatul meu este neglijat si nu ferit de rele obiceiuri...plus ca ar vrea sa l tina permanent, m a amenintat ca ma va denunta pentru abandon. momentan nu am bani pentru a deschide proces..acesta fiind unul din motivele pentru care vreau sa plec in strainatate. trebuie sa mentionez ca lucrez doar o luna in afara..deoarece se face prin rotatie fiind mai multe fete pe acelasi loc de munca..deci .o luna acasa..o luna la munca. ce probleme poate sa mi faca mie si parintilor mei in absenta mea? imi este teama pentru baiat..pentru ca va prinde obiceiuri proaste.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 19:22, 17 Iunie 2014
Bună ziua.
În primul rând, vă recomand să vă clarificați situația juridică privind copilul, cu mențiunea că curatela nu este o soluție.
În primul rând trebuie să vă adresați în scris judecătoriei în raza căreia domiciliați cu următoarele solicitări:
1. Stabilire locuință minor
2. Stabilire program de vizită
3. Stabilire exercitare autoritate părintească, care cuprinde în esență modul cum vă exercitați drepturile și obligațiile față de copil pănă la majoratul acestuia.
4. Stabilirea unei pensii de întreținere în beneficiul minorului, care fa vi prestată de către cel ce nu va locui cu copilul. Spre exemplu dacă locuința copilului va fi stabilită la domiciliul dumneavoastră, tatăl va putea fi obligat să presteze întreținere față de minor, lunar, până la majoratul copilului. Pensia de întreținere se poate acorda în natură să spunem prin alimente, haine, rechizite scolare etc., ori prin plata unei sume în cuantum de maxim 25 % din venitul total net realizat, și în lipsa unui venit se va stabili o sumă în raport de venitul minim pe economie.

Mai devreme sau mai târziu, va trebui să faceți ceea ce v-am spus.
Dumneaoastră trebuie să priviți totul raportat la interesul copilului și nu în raport de ambițiile părinților ori dușmăniile, orgoliile acestora.

Fiind vorba de un copil, în eventualitatea în care domiciliați în București, și în lipsa veniturilor, vă pot reprezenta gratuit. Dumneavoastră veți suporta doar costurile aferente taxelor de timbru judiciar, care sunt sub 100 ron.
va multumesc mult...este adevarat ce spuneti..va trebui sa facem tot ce ati spus mai devreme sau mai tarziu..doar ca momentan nu sunt bani..dupa cum am spus este unul din motivele pentru care plec in strainatate. o alta teama a mea este ca justitia ii va incredinta minorul..dupa cum spune el pentru ca avem drepturi egale...aici nu e vorba de dusmanie,,doar ca el o face din ambitie....pana la instanta ce as putea face? el doreste ca baietelul sa fie crescut de mama sa care sete in italia...dar stiu ca nu l poate scoate din tara fara semnatura mea...in ce conditii ar putea sa il incredinteze?
Dacă plecaţi din ţară fără copil, tatăl îl poate lua fără probleme de la părinţi, de ex. de pe stradă, când copilul este de mână cu bunica... Nimeni nu are dreptul să intervină, EL e tatăl copilului! Mai mult, bunicii nu au nici o putere asupra lui şi nici un drept.
Tatăl poate cere, în aceste condiţii, stabilirea domiciliului copilului la el şi plata de către dvs. a pensiei alimentare, în cuantum de 25% din venitul realizat . Poate cere acest lucru şi prin procedura de urgenţă. Pensia alimentară este de plată de la introducerea cererii de către domnul tată, deci veţi plăti şi retroactiv după finalizarea procesului.
Fiindcă plecaţi prin firmă, plecaţi legal şi veţi avea un salariu legal acolo, veţi avea obligaţia de a plăti 25% din acest salar tatălui, în favoarea copilului.
Din informaţiile mele , salariul unui îngrijitor de bătrâni este în jur de 1000 euro lunar, deci veţi plăti 250 euro sub formă de pensie alimentară când lucraţi.
În rest, ce face tata cu copilul, ce-l învaţă, unde-l duce, nu interesează pe nimeni.
Căutaţi-vă mai cu elan loc de muncă aici, lângă copil, dacă vreţi să-l mai aveţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara si dreptul la vizite ruximani ruximani Buna ziua, vorbesc in numele fratelui meu, care are probleme cu fosta prietena cu care a trait timp de 4ani si au locuit la dom. fratelui ,rezultand un ... (vezi toată discuția)
Copil rezultat din concubinaj felix26032 felix26032 buna seara,sunt o mamica de baietel in varsta de 3 ani jumatate rezultat dintr-o relatie de concubinaj,copilul a fost recunoscut de tata si am niste ... (vezi toată discuția)
Divort care implica un copil angheldanielalaura angheldanielalaura Buna seara,numele meu este Ifteme Daniela Laura sunt casatorita de 4 ani si 3 luni dar toata relatia mea cu sotul este de 9 ani si 3 luni,in urma cu aproape 2 ... (vezi toată discuția)