avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu ingrijire copil fara solicitarea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu ingrijire copil fara solicitarea indemnizatiei si obtinerea de venituri din activitati profesionale

1. Daca solicit concediu de crestere a copilului pe o perioada de 1 an, cum apare in legislatia actuala, si nu solicit la primarie indemnizatia:
a) pot sa imi platesc eu singura stagiul de cotizare in vederea stabilirii dreptului la pensie si somaj?
b) continui sa beneficiez, potrivit OUG 96/ 2003 de pastrarea locului de munca si, potrivit modificarilor aduse de OUG 124/ 2011 de vechime in munca si in specialitate?
c) cel mai stringent aspect pentru mine: pot sa am venituri rezultate din activitatea profesionala (rezultand dintr-un alt contract de munca, pe care l-as relua - cu jumatate de norma, pe perioada determinata)?

2. La fel, dar in situatia in care solicit concediu de 1 an pentru cresterea copilului si apoi concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani, in perioada de 1 an (pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani) in care mi se acorda concediul fara plata de la angajatorul principal (unde am cartea de munca) pot primi venituri rezultate din activitati profesionale (cf celui de-al doilea contract de munca)?

Va multumesc din nou foarte mult pentru ca ma ajutati sa clarific aceste aspecte incurcate.
Cel mai recent răspuns: carmenmadgearu , utilizator 12:07, 18 Iunie 2014
1. - carmenmadgearu a scris:
Daca solicit concediu de crestere a copilului pe o perioada de 1 an, cum apare in legislatia actuala, si nu solicit la primarie indemnizatia:...


- Asa ceva nu este prevazut in legislatie.
- Puteti solicita concediu fara plata normal (daca va aproba angajatorul).
- In acest concediu fara plata puteti incheia contracte de asigurare cu Casa de Pensii si cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Dar daca in acest concediu fara plata veti avea un alt contract individual de munca (CIM), prin care veti fi asigurata la pensie, sanatate si somaj, nu mai are rost sa mai incheiati contractele de asigurare sociala.

- Din Ordinul MMFPS 1474/2011L

Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?

Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.


2. - Daca optati pentru varianta de CCC pana la varsta de 1 an puteti solicita, cand implineste copilul 1 an, concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

- Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 34.
(1) Persoanele îndreptãţite care se aflã în concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã au obligaţia sã comunice în scris agenţiei teritoriale aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzutã la art. 33 alin.(1).

- Dar aici nu sunt sigur ca AJPIS va fi de acord sa plateasca aceste contributii la sanatate atata timp cat dvs. veti avea un CIM, la alt angajator, CIM prin care sunteti deja asigurata.

3. Cel mai bine ar fi sa intrebati la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste toate drepturile prevazute de OUG 111/2010.

4. - Dar eu nu inteleg de ce trebuie sa alegeti astfel de variante din cele mai complicate.
- Ori stati in CCC si aveti indemnizatie ori reluati activitatea si veti beneficia, pe langa salariu, si de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani
Stimate domnule Valeriu,
va multumesc mult pentru raspuns. Motivul pentru care ma gandesc la astfel de variante este urmatorul: CIM unde am cartea de munca si salariul cel mai mare se refera la o activitate cu norma intreaga, care imi cere sa fiu prezenta la birou 8 ore pe zi, ceea ce eu nu doresc sa fac avand un sugar acasa. Pe de alta parte, celalalt contract, pe perioada determinata si cu jumatate de norma, imi permite sa lucrez de acasa, in prpriul meu ritm, fiind vorba de o activitate de cercetare. Desi remuneratia e mai mica soi decat indemnizatia pe care as primi-o de la CIM principal, eu doresc reluarea CIM in activitatea de cercetare, insa doresc sa evit sa trebuiasca sa ma intorc si la serviciul principal, care imi cere sa merg la birou, si nu ma intereseaza nici stimulentul de insertie pe care l-as obtine. Imi dau seama ca asta nu e cea mai avantajoasa solutie pentru mine, dar, fiindca doresc sa continui acest contract intr-un proiect de cercetare si nu vreau sa imi incurc nici colegii din acest proiect, imi asum dezavantajele, in masura in care legislatia permite.

Astfel incat, va multumesc pentru precizarile legate de plata asigurarilor. Inteleg ca nu este o solutie uzuala.Am retinut si sugestia dvs de a discuta cu cei de la AJPIS, desi nu sunt sigura ca voi gasi pe cineva dispus sa stea de vorba cu oamenii. Judecand dupa site-ul lor, poti doar cere audienta la directorul general sau la adjunctul sau ...

Totusi, preocuparea mea cea mai mare este urmatoarea: daca solicit CIC pentru o perioada de 1 an de la angajatorul unde am contractul principal si nu merg la primarie sa cer si indemnizatia (deci nu primesc bani, dar pastrez anumite beneficii - vechime in munca si specialitate, pastrarea postului), pot continua sa lucrez in celalalt raport de munca?

Va multumesc foarte mult
1. Fiecare dintre noi isi programeaza activitatile asa cum crede ca este mai bine pentru el.

2. - Puteti intreba la AJPIS si prin e-mail desi ar fi fost mai bine sa va programati la o audienta sau sa intrati in orice zi la consilierul juridic al institutiei.
- Dar ar fi bine sa avet si un raspuns in scris de la AJPIS (la e-mail).

3. Sau puneti intrebarea direct la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Va multumesc foarte mult.
voi urma aceasta cale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare in afara tarii in timpul concediului fara plata crestere copil Cristina_Cretu Cristina_Cretu Buna ziua! As dori sa aflu detalii legate de posibilitatea unei angajari in afara tarii in timpul concediului fara plata pentru crestere copil pana la doi ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil fara indemnizatie carmenmadgearu carmenmadgearu Buna ziua, sunt angajata cu un contract de munca pe perioada nedeterminata din septembrie 2000 si mai am un contrcat de munca pe perioada determinata, cu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pana la 2 ani, al doilea an fara plata Andreea Voicila Andreea Voicila Buna ziua, 1) Daca pt al doilea an, mama a optat pt CCC fara plata cf. art 6 alin 2, din OUG 111/2010, angajatorul mai are obligatia de a pastra locul de ... (vezi toată discuția)