avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare in afara tarii in timpul concediului fara ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare in afara tarii in timpul concediului fara plata crestere copil

Buna ziua!

As dori sa aflu detalii legate de posibilitatea unei angajari in afara tarii in timpul concediului fara plata pentru crestere copil pana la doi ani, trebuie sa imi dau demisia de la actualul loc de munca sau nu are legatura cu firma din moment ce aceasta nu contribuie cu nimic legat de taxele care trebuie platite la stat?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:34, 13 Martie 2016
1. Angajarea in strainatate nu are nico legatura cu c.i.m. suspendat.

Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.


2. Pe durata CCC, puteti obţine, într-un an calendaristic, venituri supuse impozitului în cuantum de maximum 3000 de lei (adică 6 ISR) - prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi, cu condiţia menţinerii întreruperii/suspendării uneia dintre activităţile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizaţie - , conform art.16 alin.3 lit.c din OUG nr.111/2010.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...

2. Asadar pe perioada de concediu crestere copil (CCC) trebuie sa locuiti in Romania impreuna cu copilul.
In cazul in care as fi plecata din tara impreuna cu copilul toata perioada in care beneficiez de concediu fara plata pentru crestere copil trebuie anuntata vreo autoritate? Si daca ma angajez in aceasta perioada trebuie sa imi dau demisia de la actualul loc de munca?

In cazul in care as fi plecata din tara impreuna cu copilul toata perioada in care beneficiez de concediu fara plata pentru crestere copil trebuie anuntata vreo autoritate?


Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala


Si daca ma angajez in aceasta perioada trebuie sa imi dau demisia de la actualul loc de munca?


Nu trebuie sa demisionati de la actualulloc de munca.
1. - Daca veti lucra oriunde in alta parte nu e nevoie sa incetati actualul contract individual e munca (CIM).
- Colegul meu v-a aratat mai sus ca puteti avea mai multe CIM in acelasi timp.

2. - Daca plecati din tara anuntati AJPIS, in scris, ca sa va suspende plata indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) pana reveniti in tara.
- La actualul loc de munca veti fi in evidenta ca fiind in CCC dar nu veti mai putea beneficia de indemnizatie si nu veti mai fi asigurata la sanatate.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?

Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc dupa concediu fara plata natalia20 natalia20 Buna ziua. De o perioada sunt in concediu fara plata de la actualul loc de munca. De curand am nascut si as dori sa stiu daca pot solicita celor de la ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului mandula mandula buna ziua, sunt angajat in MAI ca si politist, vreau sa beneficiez eu de concediu de crestere al copilului ca si tata. Pot sa beneficiez eu ca si politist de ... (vezi toată discuția)
Poate tatal sa treaca in concediu de ingrijire a copilului? ContSters283777 ContSters283777 Buna ziua, am urmatoarea intrebare: sotia mea este in concediu de cresterea copilului dar trebuie sa se intoarca la serviciu in luna mai (concediul este pana ... (vezi toată discuția)