avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ***De unde?***
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

***De unde?***

Caz: Casa + teren de 260 m.p. Eu cu sora mea avem jumatate si unchiul nostru cealalta jumatate. Am facut cadastrul, intrabularea dar fara iesire din indiviziune, pe care urmeaza sa o facem in instanta. Intrebarea mea este: pot obtine certificat de mostenitor pt mine si sora mea separat de unchiul nostru? (Am mostenit jumatatea tatalui nostru dupa ce acesta a decedat, prin succesiune) Si daca da de unde si de ce acte am nevoie? Precizez ca actul casei este la unchiul meu si nu vrea sa ni-l dea, dar trebuie sa avem si noi ceva la mana (eu si sora mea). Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:33, 11 Mai 2009
De unde vine jumatetea unchiului + jumatatea tatalui? Au mostenit imobilul de la parintii lor sau l-au cumparat impreuna in cote de 1/2?
Daca l-au mostenit, tatal dvs si unchiul au un Certificat de mostenitor dupa parinti lor?
Sau tatal dvs. a decedat inaintea parintilor lui?
Dvs si sora aveti un certificat de mostenitor dupa tata?
Mai pe scurt, exista vreun certificat de mostenitor in povestea asta. Daca da, dupa care mort si care sunt mostenitorii trecuti in el.
Lamuriti-ne ca sa va putem lamuri. Apropo, pe ce nume s-a facut intabularea si in baza carui act.

Jumatatea unchiului + jumatatea tatalui vine de la parintii lor. Tatal meu a decedat dupa parintii lui si ai unchiului meu. Ultimul act de mostenitor a fost pe numele tatalui meu si al unchiului meu. Intabularea s-a facut in baza certificatelor de mostenitor rezultate - unul dupa moartea bunicului, unul dupa moartea bunicii si unul dupa moartea tatalui meu si in baza actului de vanzare cumparare. In incheierea de intabulare pe care o am scrie ca se admite intabuluarea dreptului de propietate in favoarea unchiului meu cu cota de 1/2, in favoarea mea cu cota de 1/4 si in favoarea surorii mele cu cota de 1/4. Eu vreau ceva cu care sa dovedesc ca am si eu dreptul acolo, De ex acum am incheierea de intabulare, dar nu stiu ce drept confera acest act. Eu vreau sa imi fac carte de identitate noua, deoarece actualul buletin expira in curand, si imi trebuie ceva , un act cu care sa dovedesc ca sunt propietar acolo si care sa fie acceptat la politie cand o sa ma duc sa imi fac cartea de identitate. Mentionez ca actuala mea carte de identiate mai bine zis bulentin (din ala vechi) este pe aceiasi adresa pe care s-a facut aceasta intabulare. Pe langa faptul ca expira in curand mi-e si rusine sa ma duc peste tot cu buletin din asta vechi ca se uita lumea la mine ca la urs! :(
Anomiskaracuda a scris:

Intabularea s-a facut in baza certificatelor de mostenitor rezultate - unul dupa moartea bunicului, unul dupa moartea bunicii si unul dupa moartea tatalui meu si in baza actului de vanzare cumparare. In incheierea de intabulare pe care o am scrie ca se admite intabuluarea dreptului de propietate in favoarea unchiului meu cu cota de 1/2, in favoarea mea cu cota de 1/4 si in favoarea surorii mele cu cota de 1/4.


Nu prea inteleg care e problema. Se pare ca aveti ...tot ce va trebuie pentru a dovedi ca sunteti proprietar in indiviziune alaturi de sora si unchi. Actul de vanzare cumparare (pe numele defunctului/defunctilor) avand alaturat certificatul de mostenitor care arata cine sunt mostenitorii defunctului /defunctilor si in ce cota au mostenit = dovada proprietatii. Mai e si intabulat pe deasupra...
Daca doriti imobilul numai pentru dvs. atunci trebuie promovata o actiune de iesire din indiviziune in care cereti sa vi se atribuie dvs. intregul imobil cu obligatia de plati celorlalti partea lor in bani. (sulta).
Anomiskaracuda a scris:

In incheierea de intabulare pe care o am scrie ca se admite intabuluarea dreptului de propietate in favoarea unchiului meu cu cota de 1/2, in favoarea mea cu cota de 1/4 si in favoarea surorii mele cu cota de 1/4. Eu vreau ceva cu care sa dovedesc ca am si eu dreptul acolo.

Solicitati un extras cf de informare cu privire la imobil. De acolo va rezulta, asa cum scrie si in incheierea de intabulare, dreptul dv. de coproprietate asupra bunului imobil in cota de 1/4, alaturi de sora si unchiul dv.
Din acea incheiere rezulta cine este proprietarul imobilului in prezent si ce operatiune juridica s-a operat in cf.
Cu extrasul de cf veti merge la Politie pentru dovedirea dreptului de proprietate asupra bunului si obtinerea actului de identitate cu adresa acelui imobil. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate ataca donația? Marrian Marrian Bună ziua, mătușa mea mi-a donat casa mie printr-un act de donație cu uzu fruct, după ce băiatul și soțul ia decedat Ea ne mai având nepoți de la ... (vezi toată discuția)
De unde pot face rost de acest act? simoneangel simoneangel Am nevoie sa fac rost de un certificat de mostenitor care e pe numele meu si al surorii mele... unchiul nostru are un exemplar original pe care refuza sa ni-l ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mona21 Mona21 IN 2008 MI-A MURIT TATAL, LASANDU-MI CA MOSTENIRE 1/2 DIN CASA PARINTEASCA SI TERENUL AFERENT CASEI, CEALALTA JUMATATE FIIND A SOREI LUI.IN MAI 2009 AM FACUT ... (vezi toată discuția)