Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie. Bunica si bunicul meu au construit o casa cu act de proprietate dar fara act de constructie la vremea respectiva. Casa nu are cadastru facut. Bunicul a murit, s-a facut succesiunea, la vremea respectiva nefiind necesar cadastrul. Bunicii au avut 3 copii, dintre care unul a murit ulterior- mama mea. Vreau sa stiu daca bunica poate ceda dreptul ei de proprietate asupra casei unuia din copii aflati in viata (prin testament, vanzare, contract de intretinere, donatie sau alte modalitati), in absenta cadastrului si actului de constructie al casei, si daca aceste acte lipsa pot fi facute in absenta mea si a fratilor mei. Multumesc.
Testamentul este singurul act pe care bunica poate sa-l faca in lipsa cadastrului ( a cartii funciare, mai exact) ori a actelor de proprietate.
Pentru orice alta tranzactie, gen vanzare, intretinere, partaj, donatie, este obligatorie existenta intabularii.
Pentru a se intocmi aceasta documentatie nu este necesara prezenta tuturor coproprietarilor. Ba, in general, aceasta este o problema pe care o rezolva unul dintre mostenitori/coproprietari, recuperandu-si ulterior banii cheltuiti de la ceilalti.