avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de exploatare al unui teren agricol cu titlu de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de exploatare al unui teren agricol cu titlu de proprietate

buna ziua,
detin un teren agricol cu titlu de proprietate si intabulat, dat in folosiinta unei societati pe actiuni de profil agricol. Zilele trecute am fost instiintata, printr-o adresa trimisa de catre un cabinet de avocat, ca urmeaza sa se faca demersuri de exploatare a gazelor si petrolului, inclusiv pe terenul detinut de mine. Acestei adrese trebuie sa raspund in maxim 60 zile, si in care sunt rugata sa imi dau acceptul asupra exploatarii. in concluzie, am urmatoarele variante:- fie accept conditiile cerute de ei(in cazul acesta ma gandesc ca prejudiciul adus terenului va fi de 100%), -fie aduc argumente de refuz(care posibil sa nu fie luate in considerare iar exploatare sa se faca oricum), -fie sa nu raspuns solicitarii(in cazul acsta va trebui sa raspund in fata instantei si sa platesc toate chp rezultate). posibil ca orice metoda aleg, terenul tot va fi exploatat.
este legal ceea ce face? nu trebuia sa fim anuntati si de studiile care, din diverse articole inteleg ca s-au facut.
va rog sa ma ajutati cu puncte de reper/solutii.

multumesc,
Cel mai recent răspuns: potra_daniela , utilizator 12:37, 20 Iunie 2014
Trebuie sa cunoasteti continutul juridic al adresei despre care faceti vorbire si baza legala in temeiul careia urmeaza a se face exploatarea. In functie de aceste aspecte, va fi posibila formularea unui raspuns.
Trebuie sa cunoasteti mai multe aspecte ca sa puteti decide daca aveti posibilitatea legala de a refuza (in mod normal in calitate de proprietar puteti face acest lucru), inclusiv procedura legala care s-a derulat cu privire la posibilitatea de exploatare.

Este destul de greu de raspuns solicitarii dvs. in lipsa unor detalii absolut necesare formularii unui raspuns.
adresa este primita din partea avocatului, reprezentant al firmei ce urmeaza a face exploatarea. dreptul de acces al firmei in perimetrul respectiv se face in temeiul legii petrolului 238/2004, art 7(1)(2)(3)(4) . argumentele solicitarii acordului nostru sunt:
-- societatea respectiva este titulara a acordului de concesiune de exploarare, dezvoltare, si exploatare in perimetrul respectiv, in urma castigarii unei licitatii publice organizate de ANMR in 2010
--in baza legii 238/2004, titularul acordului are drept de acces la terenul situat in perimetrul petrolier, prin instituirea unui drept de servitute, pe toata durata acordului de concesiune. de asemenea, ne specifica ca legea instituie obligatia noastra de a conferi drept de acces(este legal corect ? )ei urmand a ne achita on compensatie in cazul in care activitatea noastra pe teren a fost prejudiciata
--accesul titularului la terenul situat pe suprafata perimetrului este o conditiie esentiala pentru executarea operatiunilor petroliere, iar refuzul nejustificat de a acorda acces constituie o incalcare a prevederilor legale in materie, care vor genera daune semnificative pentru titular, daune ce vor fi direct recuperate de la noi( din nou intreb, este corect legal? )n-- daca nu dam curs acestor solicitari, se va actiona in instanta

acestea sunt argumentele primite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prin subteranul terenului meu trec conducte petroliere. pot obtine o compensatie? abirlog abirlog Buna ziua. Numele meu este Andrei. In anul 2008 am cumparat un teren intravilan pe care se afla mai multe conducte subterane care apartin firmei Petrom SA, ... (vezi toată discuția)
Chirie sonda alexandra83 alexandra83 am un teren intravilan, titlu de proprietate, pe care s-a amplasat o sonda din anul 1975. nu am beneficiat de nici un drept legal pentru chiria cuvenita pana ... (vezi toată discuția)
Speta cu magistrale gaz SarahR SarahR Am o conducta de gaz- magistrala pe terenul meu- fanatie, de pe DN73a. Conducta este la suprafata terenului si ocupa toata latime lu cam 22 m. Terenul nu il ... (vezi toată discuția)