avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta cu magistrale gaz
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta cu magistrale gaz

Am o conducta de gaz- magistrala pe terenul meu- fanatie, de pe DN73a. Conducta este la suprafata terenului si ocupa toata latime lu cam 22 m. Terenul nu il pot vinde si nici folosii in alte scopuri. Pot cere despagubiri la cei care au in gestiune conducta de gaz metan, sau magistrala de gaz, care nu este dezafectata?!Cui sa ma adresez si ce sanse legale sunt? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: SarahR , utilizator 12:31, 3 Iulie 2014
Puteti da in judecata Distrigaz-ul pentru a muta conducta, ori a plati chirie pentru utilizarea terenului. Avand in vedere ca Distrigaz distribuie gaz natural de joasa tensiune, restrictiile pentru constructiile pe un asemenea teren sunt mult mai mici, decat daca era o conducta de inalta presiune de la Transgaz, astfel ca avocatul dvs. va trebui sa motiveze documentat cererea de chemare in judecata, pentru a si avea sanse in a demonstra ca terenul nu poate fi folosit.
Depinde si de cine foloseste acea conducta (este de larg interes sau deserveste un numar mic de consumatori.

Vezi prevederile Legii 238/2004 - actul normativ ce reglementeaza, pe de o parte, regimul juridic al terenurilor necesare accesului în perimetrele de explorare sau exploatare si asupra terenurilor necesare oricaror activitati pe care acestea le implica ( art. 7 din lege).
Pe de alta parte, legea reglementeaza, prin art. 25 din Legea 238/2004, regimul juridic al zonei de protectie si de siguranta, asa cum sunt definite prin art. 1 pct. 45 si 46.
Zona de protectie este inclusa în zona de siguranta.
În zona de protectie este permisa doar plantarea culturilor cu radacini mai mici de 50 cm si este de 5 m de o parte si alta a conductei, iar în zona de siguranta nu sunt permise constructiile, ci doar plantatiile pomicole.
În speta, conform Ordinului 296/2006, exista si osuprafata de teren afectata de zona de protectie.
Ultima modificare: Marți, 1 Iulie 2014
legalmgm, utilizator
Revin cu o informatie: conducta apartine de Transgaz. Pe mine ma intereseaza daca pot obtine chirie pentru folosirea terenului d catre Transgaz sau ceva despagubiri cum dau cei de la electrica pentru stalpii de inalta tensiune. Mltumesc
Puteti motiva actiunea, plecand de la urmatoarele texte de lege:

Constitutia Romaniei - Dreptul de proprietate privata

(2) Proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular.
(5) Pentru lucrari de interes general, autoritatea publica poate folosi subsolul oricarei proprietati imobiliare, cu obligatia de a despagubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantatiilor sau constructiilor, precum si pentru alte daune imputabile autoritatii.

Art. 108 din Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/2012
(1) Pentru realizarea serviciului de transport sau de distributie, in cazul utilizarii bunurilor proprietate a tertilor, concesionarul are urmatoarele drepturi:
a) sa foloseasca aceste bunuri prin efectul legii;
b) fara a se aduce atingere dreptului prevazut la lit. a), conditiile de exercitare a acestuia sunt cele prevazute in procesul-verbal de predare in exploatare si/sau in contract;
c) sa includa costurile aferente lucrarilor de exploatare, intretinere, reparatii si modernizare si altele, efectuate pentru bunuri, la stabilirea tarifului pentru serviciul prestat, in conditiile reglementarilor ANRE specifice;
d) cu acordul proprietarului, sa preia aceste bunuri in proprietatea sa, cu o justa despagubire;
e) sa dezvolte sistemul;
f) sa utilizeze intreaga capacitate a bunului;
g) sa asigure accesul unor noi solicitanti, cu respectarea uneia dintre urmatoarele conditii:
1. prezentarea acceptului proprietarului;
2. prezentarea acordului solicitantului de acces privind despagubirea proprietarului; acordul solicitantului se prezuma atunci cand acesta consimte in scris, printr-un act autentic, sa il despagubeasca pe proprietar pentru partea ce ii revine din investitia facuta;
h) sa solicite proprietarului bunului documente tehnico-economice care sa faca dovada calitatii materialelor si lucrarilor efectuate, precum si a valorii investitiei;
i) sa inlocuiasca bunurile in urma unor necesitati aparute in scopul modernizarii, maririi capacitatii sistemului sau ca urmare a cresterii gradului de uzura ori deteriorarii acestora; concesionarul are obligatia sa inlocuiasca aceste bunuri in conformitate cu reglementarile aprobate de ANRE in acest scop; concesionarul este proprietarul bunurilor astfel inlocuite.




Multumesc ...cand voi ajunge in tara o sa contact un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri transgaz vlad19 vlad19 Buna ziua. Detin doua terenuri ce sunt traversate de magistrala de gaze transgaz. Unul este traversat de magistrala prin paman iar al doilea pe deascupara ... (vezi toată discuția)
Traversare conducta transgaz danu2566 danu2566 Bună, sunt proprietarul unui teren extravilan în zona Timișoara, de curând am fost notificat de către Transgaz că peste terenul meu urmează să treacă ... (vezi toată discuția)
Societate de gaz incalca proprietatile ionutlir75 ionutlir75 Buna, Am o problema cu Transgaz, am un teren de 9600 mp, in afara Bucurestiului la 25 km, Agentia de transport a gazului prin conducte in Romania a facut un ... (vezi toată discuția)