Buna ziua.
Vreau sa fac succesiunea dupa tatal meu, insa fosta concubina mi-a spus ca tatal meu a instrainat toate bunurile cu putin timp inainte de a muri. In acest caz nu am beneficiat nici eu nici tatal meu macar de banii "primiti" din contractul de vanzare-cumparare, iar actele sunt bineinteles tot la ea.
Cu alte cuvinte, concubina a ramas si cu bunurile si cu banii.
As vrea sa fac actiune in instanta, insa nu stiu ce sa cer: reductiunea liberalitatilor extinse, actiune in revendicare,...
Trebuie sa incerc sa fac aceasta actiune singura, intrucat localitatea este la aproximativ 400 km de mine, nu stiu daca voi avea sansa sa mai obtin ceva de pe urma lui tata...Prin urmare nu are rost sa cheltuiesc (cel putin in prima faza) foarte multi bani si sa nu iau nimic.
Va rog daca ma puteti cu vreo informatie...
Daca intr-adevar tatal Dvs a vandut tot ce avea nu are rost sa faceti nici o actiune deoarece era dreptul lui sa dispuna de bunurile sale dupa cum doreste. Daca aveti dubii ca le-ar fi vandut trebuie sa va adresati unui notar din localitatea unde sunt situate bunurile pentru deschiderea succesiunii. Cat priveste banii incasati din vanzare nu aveti de unde sti daca au ajuns sau nu la tatal Dvs sau daca dansul i-a dat de buna voie concubinei si chiar daca ati sti este dificil de dovedit.
Am inteles ca exista posibilitatea de a ataca contractul de vanzare-cumparare, daca prin acesta a fost incalcat dreptul la rezerva succesorala.
Daca tatal meu nici nu a semnat nimic? Daca a semnat altcineva in locul lui?
As vrea totusi, sa imi spuneti cum pot sa deschid actiune in instanta? Ce anume sa cer cu privire la reconstituirea patrimoniul defunctului, ...?
Multumesc anticipat.
Pe vorbe nu veti rezolva nimic. Solicitati in scris un duplicat dupa certificatul de deces al tatalui dvs., dupa aceea solicitati la primaria ultimului domiciliu al tatalui dvs. anexa 24. Solicitati la cadastru un extras CF de informare. Acolo veti vedea daca intradevar tatal dvs. a instrainat bunurile si cum. Dupa ce aveti toate cele , mergeti cu actele la un avocat la dvs. in localitate sa le vada si daca considera ca aveti sanse sa recuperati ceva , sa va scrie o actiune pentru instanta(nu costa mult). Mai departe decideti in functie de date:luck:
rezerva succesorala se incalca daca lasa bunurile prin donatie sau prin testament. Daca le-a vandut nu aveti ce face, omul poate dispune pe timpul vietii de bunul sau cum doreste. In instanta momentan nu aveti ce sa cereti si nici de la cine deoarece in momentul asta aveti doar supozitii si nici o dovada. Vi se va respinge orice fel de actiune. Singura posibilitate de a afla ce e cu bunurile (ma refer la imobile case sau terenuri in special) este sa va adresati notarului sau/si sa cereti un extras de informare de la oficiul de cadastru. apoi cu documentele respective vedeti care e situatia juridica a bunurilor si daca se mai poate face ceva.