bunica mea in varsta de 73ani si sora mai mare a acesteia nu se inteleg aspra impartirii mostenirii dupa moartea parintilor,bunica a ramas in casa parinntilor,2camerute,ulterior bunicul a construit o alta casa mai mare si alte anexe,parintii si bunicii bunicei mele au fost ingrijiti si inmormantati de catre bunica,sora acesteia nici nu a binevoit sa vina la inmormantarea acestora,si nu a contribuit cu nimic.imparteala verbala a fost in urma cu multi ani,cand parintii acestora i_au dad matusii 1.5ha pamant galbeni de aur si zestre,nefacanduse nici un act legal,as dori sa imi spuneti cum se poate imparti mostenirea in situatia de fata,va multumesc anticipat!
Buna ziua. In cazul neintelegerii intre cele doua mostenitoare, puteti incerca medierea. Daca medierea nu se concretizeaza intr-un acord de mediere, adica cele doua mostenitoare nu s-au inteles cu privire la impartire fiind ajutate de mediator, atunci puteti apela la instanta. Sau puteti apela la instanta direct. E decizia partilor.
in cazul in care nu pot ajunge la un consens va trebui deschia actiune in instanta unde veti incerca sa dovediti cu toate mijloacele de proba de care dispuneti ca imobilul + anexele au fost construite de bunic si nu trebuie sa intre in masa succesorala.Cat priveste cele daruite surorii anterior ma tem ca numai pe baza declaratiilor Dvs sau chiar a unor martori daca exista nu vor cantari prea mult. Cel mai bine si mai putin costisitor este sa cautati sa ajungeti la o intelegere si sa o autentificati la notar.Trebuie sa va adresati oricum unui avocat fiind un proces destul de greoi , chiar si numai pentru o consultatie in care sa va explice cam ce sanse reale aveti.
bunica mea a avut grija de ambii ei parinti,timp in care sora acesteia nu a fost prezenta sub nici o forma,mama acestora a fost paralizata 7ani in care a stat la pat avand nevoie de ingrijire speciala,pe care i_a oferit_o doar bunica,urmand inmormantari si pomeni,cum sora acesteia doreste partaj la mostenire,bunica nu poate cere daune morale pentru tot timpul de ingrijire si cheltuielile facute,de care sora nu a stiut?
nu poate cere daune deoarece nu exista o obligatie legala de intretinere . Teoretic inmormantarea este facuta cu ajutorul statului prin casa de pensii iar traditiile religioase nu sunt obligatorii legal vorbind deci le suporta cine doreste si daca doreste. Inafara de ceea ce v-am scris mai sus, singurul lucru pe care vi-l pot spune in plus este ca pe parcursul procesului bunica Dvs poate aduce in discutie (cu probe) toate aspectele descrise de Dvs sperand sa obtina dreptul asupra bunurilor mobile din casa dar mai ales sa nu includa casa construita in masa succesorala.Faceti toate acestea sub indrumarea unui avocat .Mult succes!