avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suspendarea procesului de partaj?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suspendarea procesului de partaj?

Buna ziua!
Sunt in proces de partaj de peste 2 ani. La termenul trecut, fostul sot a spus ca ar trebui fie sa ii dau lui o suma pt. ca sa renunte la cota parte din casa, fie sa imi dea el mie si sa renunt la cota mea parte.
Casa este luata prin programul "prima casa" si eu am calitatea de imprumutat, iar fratele meu si fostul sot au calitatea de coplatitori.
Am intrebat la banca daca se poate schimba ceva in contractul de credit si mi s-a spus ca numai daca fostul sot va gasi 2 persoane vandabile pentru a prelua acest credit.
Pe langa acest aspect, mai am si eu o problema: ANAF a pus ipoteca pe imobilul ce face obiectul partajului.
Avand in vedere faptul ca a trecut mai bine de 1 an si nu se preconizeaza a se rezolva situatia cu ANAF-ul mai devreme de 1 an, va rog sa imi spuneti daca pot lua suma respectiva de la fostul sot si sa facem un incris din care rezulta ca la o data ulterioara (sa zicem 1 an ) eu ma oblig sa transfer dreptul de proprietate catre fostul sot (pentru ca pana atunci, apreciez ca voi termina si eu nebunia cu ANAF-ul), iar el se obliga ca pana la data respectiva sa ne inlocuiasca pe mine si pe fratele meu din credit.
Ce parere aveti? Se poate face acest inscris si sa il depunem in instanta? Ce se va intampla cu procesul de partaj? Se va suspenda pentru 1 an?
Pe de alta parte, se pune problema: ce trebuie sa se stipuleze in situatia in care una din parti nu se achita de obligatie?
Puteti suspenda procesul la cerere un an sau puteti sa terminati partajul asa cum va doriti, sa i se atribuie sotului, sa primiti sulta si sa faca demersurile la banca pt a va inlocui cu alti coplatitori.
Nu cred ca va gasi alte doua persoane dispuse sa se bage intr-un contract de credit si ar trebui sa asteptati sa vedeti povestea cu anaf-ul.
Daca datoria la anaf e a dvs, ar trebui sau ar fi mai bine pt toti ca dvs sa ramaneti cu casa si sa ii dati sulta sotului pt cat a platit rate pana acum, si sa preluati creditul.

Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iunie 2014
gi-jane2, moderator
Buna ziua!
Da, ar fi mai bine pt toti sa preiau eu casa, insa prefer sa iau eu banii deoarece nu cred ca voi putea plati sulta.
Din acest motiv intreb daca pot sa vand eu cota parte atat timp cat am ipoteca constituita de ANAF?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
N-o vindeti, faceti partaj.
datoria la anaf e proprie ?
Sulta s-ar putea duce catre ei.
Datoria la anaf este doar a mea. Nu este si a fostului sot.
As vrea insa ca eu sa plec din localitatea respectiva. Nu mai vreau sa stau in aceasta zona. Vreau sa ma intorc acasa. Pot face in acest sens o tranzactie cu fostul sot in care eu sa stipulez ca sunt de acord ca atunci cand voi finaliza problemele mele cu anaf-ul, sa ii cedez cota mea parte (dreptul de proprietate), fostului sot pentru o suma de x lei?
Ce parere aveti?
Se poate?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire datorii in caz de separare sau divort Floric Floric Buna ziua. Cum se impart obligatiile de plata a creditelor in situatia in care cuplul sesepara sau divorteaza? (vezi toată discuția)
Lesire girant coplatitor din contractul de credit, dupa divort TOS55555 TOS55555 Dupa divort,partaj,fostul sot ramane cu casa pt care exista credit ipotecar si la care sunt eu sunt girant,iar mama coplatitor.El nu vrea sa modifice ... (vezi toată discuția)
Partaj, credit alexamadalina alexamadalina Buna ziua, In luna ianuarie 2013, am divortat de comun acord, nu am facut partaj, avem ca bun comun din casnicie un apartament ipotecat la Banca ... (vezi toată discuția)