Am clacat la locul de munca din cauza stresului la care am fost supusa si am intrat in CM.Dupa 2,5 luni de CM nu am mai putut sa ma prezint la job, intrucat asteptam sa fiu trimisa la "Comisia de expertiza a capacitatii in munca" asa cum mi s-a spus de catre Medicina Muncii. Insa constat ca procedura legala de expertizare posibila boala profesionala a fost intereupta.Nu m-am prezentat nici la convocarea pentru sanctionarea mea disciplinara pentru neprezentare la serviciu.Ce pot face in acesta situatie, daca nu am primit decizia de concediere?
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
In speta, solicitati angajatorului sa va comunice decizia de sanctionare sau cea de incetare a c.i.m.
De asemenea, puteti contesta decizia de concediere in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.
Daca ati fost in concediu medical si angajatorul v-a concediat in timp ce va aflati in incapacitate temporara de munca, atunci aveti sanse sa castigati litigiul, deoarece: art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
In urma sesizarii la ITM, am primit raspunsul urmator: "... ca incetarea activitatii s-a produs (cu data imediata dupa convocare) in temeiul art 61 lit a din Codul Muncii, respectiv ca urmarea savarsirii unei abateri disciplinare."
Cum este posibil sa mi se inchida CIM la ITM cu acest motiv, cand eu nu am primit nici o decizie in ultimile 2 luni?
Este posibil, dar asta nu inseamna ca au si respectat legea.
In acest sens, solicitati in scris angajatorului sa va comunice decizia de concediere. De la data comunicarii aveti la dispozitie un termen de 30 de zile pentru a o contesta la instanta de judecata.
Decizie incetare cim
bgdan
Buna ziua,
va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema:
- pana ieri am lucrat la un depozit de medicamente din provincie, firma avand sediul la ... (vezi toată discuția)
Demisie ignorata
gigelas
Buna seara,
Un angajat,care nu primea salariul la timp,a decis sa demisioneze invocand art.81 alin.(8) - din vina angajatorului.
A depus demisia,insa ... (vezi toată discuția)