avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cui apartin scarile de acces in spatiul situat la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cui apartin scarile de acces in spatiul situat la parterul blocurilor?

Multe blocuri au la parter spatii comerciale sau cu alta destinatie decat cea de locuinta. Unele spatii au chiar scari de acces din strada, folosite doar de cei ce viziteaza acele spatii. Deci sunt apartamentele cu holurile si accesul lor, si spatiile cu alte intrari separate.

Inteleg ca spatiile comune sunt acele spatii folosite in comun de toti proprietarii imobilului. Dar in cazurile de mai sus, imobilele au intrari separate, cu scari separate, scari prezente atat la exteriorul cladirii cat si in interior. Deci proprietarii de apartamente au scara lor...si spatiile cu alta destinatie au scara lor.

Se incearca inchiderea accesului la scarile unui astfel de spatiu pe timpul cat nu este program public printr-un gardulet, datorita necivilizatilor care se aduna la bere si fac mizerie si galagie. Ce drept ar avea asociatia de proprietari sa acorde sau nu dreptul utilizatorului spatiului de a-si ingradi scarile de acess? Nu cred ca detinatorii spatiilor spre exemplu comerciale, de la parterul blocului isi dau cu votul daca proprietarii doresc sa-si puna interfon pe scara blocului, asa incat nici proprietarii nu ar avea dreptul sa hotarasca cum isi aranjeaza ceilalti, cu intari separate, intrarile.

In eventualitatea in care asociatia decide sa refuze garduletul de pe scari din varii motive, se poate ajunge in instanta si demonstra ca treptele de acces, nu sunt destinate utilizarii de catre locatari ci de posesorul spatiului, si deci ei nu se pot opune unui proiect ce respecta normele de constructie in vigoare? Proprietarii de apartamente au scara lor, si nu vad de ce ar trebui sa-si de a acordul pentru un lucru care nu-i intereseaza. Nu ei asigura curatenia si linistea pe scarile unde se incearca amplasarea garduletului.
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2014
mdDentist, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:18, 24 Iunie 2014
Terasa blocului nu-i acopera pe toti, ci numai pe cei de la ultimul etaj. Cei de la penultimul etaj sunt acoperiti de podeaua celor de la ultimul etaj s.a.m.d. Si totusi e considerata proprietate comuna.
Sunt proprietari care considera ca fatada din dreptul apartamentului este proprietatea lor. Cu toate acestea se simt frustrati cand le spunem ca este proprietate comuna si nu pot face ce vor pe acea suprafata fara acordul asociatiei de proprietari.
Frustrarea devine din neintelegerea diferentei dintre folosinta unui spatiu, instalatie si proprietatea asupra acestora.

Daca zona de cabinete medicale isi poate delimita proprietatea comuna fata de restul apartamentelor din scara, e ok. Asta ar insemna insa sa nu aveti cota-parte la terasa, la subsol .... E posibil? Eu zic ca nu. Inseamna ca sunteti legati indivizibil de scara de apartamente.

Dar, zau, facem o discutie mult prea complicata pentru ce vreti dv. sa faceti...
mdDentist a scris:
...eu cred ca legea are un vid in situatia aceasta. Spiritul legii ar trebui sa lege spatiile comune de spatiile folosite in comun de toti proprietarii imobilului, de aia fiind denumite "comune". Nu vi se pare normal ca proprietarii spatiilor locative sa-si plateasca intretinerea liftului, curatenia scarii si sa decida cand zugravesc scara, daca isi monteaza interfon si supraveghere video etc., iar cei din spatiile ce nu folosesc intrarea blocului, sa nu aiba nici o treaba cu deciziile celor ce fac ce vor cu scara si intrarea lor?


Legea nu are un vid ci doar ca nu poate sa prevada chiar toate situatiile particulare. De aceea mai sunt si normele de aplicare a legii si apoi alte legi care reglementeaza regimul constructiilor, cadastrul..., hotarari ale consiliilor locale...
Si este adevarat ca, in general, proprietatea comuna este aceea folosita in comun. Daca citim cu atentie legislatia o sa gasim proprietate comuna a intregului bloc, a intregii scrari, a unui tronson ori chiar proprietate comuna a doi proprietari (pretii despartitori dintre doua apartamente).
In legea 230/2007 se prevede:
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
c) proprietate comună - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;

Vedeti ca acolo unde se poate delimita proprietatea comuna, aceasta poate sa nu fie comuna intregului bloc, ci doar a unei scari, ori a unui tronson, ori a unei parti de constructie..

Asa ca proprietarul unui spatiu comercial de la baza blocului, care are din constructie intrarea separata, nu foloseste liftul din casa scarii apartamentelor, nu are acces in casa scarii..., acel proprietar nu plateste liftul, instalatia de iluminat pe casa scarii, zugravitul case scarii..., asa cum nici proprietarii de apartamente nu contribuie la zugravirea magazinului ori la repararea scarilor de acces in magazin.
Daca proprietarul magazinului vrea sa-si construiasca un gardut la intrarea in magazin trebuie sa obtina aviz de la Primarie. La Primarie cand solicita avizul i se va spune daca trebuie sau nu un proiect, daca trebuie sau nu acordul vecinilor (asociatie ori alte magazine alaturate)...
multumesc pentru raspunsuri. sa inteleg ca am avut oarecum dreptate. fiecare decide pentru spatiile comune pe care le utilizeaza si primaria e un mediator care lamureste lucrurile.

repetand a mia oara :P mi se pare corect ca eu ca utilizator al unui spatiu medical ce nu am legatura cu scara blocului..sa nu pot vota sau opune in vreun fel, ce sistem de alarma isi vor monta locatarii in scara blocului pe unde intra in locuinte, si vice-versa. chichita sta in aceasta "proprietate comuna care nu poate fi delimitata", aici se lasa spatiu ca anumite parti ale imobilului sa poate fi utilizate in comun doar de anumiti proprietari (in cazul meu, medicii ce au cabinete si folosesc intrarea respectiva). nu de toti proprietarii.

deci in principiu dreptul asupra scarilor de acces intr-o cladire, apartine proprietarilor ce au acces in proprietate folosind acele scari, iar acodul asociatiei (daca ar fi necesar) ar presupune probabil votul celor ce intra in spatiul respectiv, si nu al tuturor locatarilor.
mdDentist a scris:
.. sa inteleg ca am avut oarecum dreptate. fiecare decide pentru spatiile comune pe care le utilizeaza si primaria e un mediator care lamureste lucrurile.

Proprietarii nu pot lua decizii fiecare cum vor, cu privire la proprietatea comuna, ci impreuna, prin votul majoritatii ori a 2/3 conform legii.
Proprietarii au drepturi si obligatii asupra proprietatii comune indiferent ca folosesc sau nu aceste proprietati comune. Nu neapatat cel ce foloseste, ci mai degraba cei ce au acea proprietate "in comun" (indiferent ca o folosesc ori nu) au drepturi si obligatii...
Iar atunci cand proprietarii (unul, doi, un grup...) vor sa schimbe ceva asupra proprietatii comune (folosinta, forma, destinatia, modificari constructive..), aceasta sse face conform legislatiei iar uneori pentru aceste modificari este necesar avizul Primariei.



Adriantot a scris:

Proprietarii nu pot lua decizii fiecare cum vor, cu privire la proprietatea comuna, ci impreuna, prin votul majoritatii ori a 2/3 conform legii.


este definita aceasta proprietate comuna in mod specific in actele blocului sau e ceva care se stabileste de catre asociatie, cand apar probleme?


daca intr-o scara de bloc, avem o asociatie si se definesc mai multe parti comune de genul: scara blocului, si scara de acces a cabinetelor medicale etc; cand vine vorba de a vota modificari pe una din partile comune enumerate, la ce fel de 2/3 proprietari va referiti: toti proprietarii asociatiei, sau doar cei ce beneficiaza de acea parte comuna?
Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2014
mdDentist, utilizator

Alte discuții în legătură

Scutire plata intretinere lift ursulina ursulina Bună seara! Ca administrator la o as. de proprietari am o problemă care mi s-a pus în faţă abia acum, după 4 ani de activitate. Blocul nostru are o ... (vezi toată discuția)
Este corecta plata reparatiei unor parti comune asociatiei de proprietari in aceasta situatie? allexall allexall doresc sa cnosc daca este normal sa platesc reparatia partilor comune la o asociatie de proprietari unde nu am intrare comuna, curentul e separat si e ... (vezi toată discuția)
Balcon la garsoniera considerat spatiu comun malds4 malds4 Buna ziua, Presedintele asociatiei de propietari (asociatie de peste 200 de proprietari, pe mai multe scari) este o persoana de rea credinta si are ceva ... (vezi toată discuția)