avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pensionar imobilizat la pat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pensionar imobilizat la pat

buna ziua,
Bunica mea pensionara, vaduva, care locuieste singura, in varsta de 78ani a suferit o pareza acum 2 saptamani in urma careia a ramas imobilizata la pat.
Care sunt conditiile si ce pasi trebuie sa urmeze pt a beneficia de un asistent social ?
Mentionez ca locuieste la sat, in judetul Arges.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:03, 24 Iunie 2014
In conformitate cu dispozitiile Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, expresia asistent personal al persoanei cu handicap grav are urmatoarea semnificatie Art. 5. 6. "
persoana care supravegheaza, acorda asistenta si ingrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza planului de recuperare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap".

Asistentul personal poate fi chiar una din rudele persoanei cu handicap sau poate fi un asistent personal profesionist.
Persoana cu handicap grav are dreptul, in baza evaluarii sociopsihomedicale, la un asistent personal. (Art. 35. Lege nr. 448/2006)
Pentru a fi incadrata ca asistent personal, persoana respectiva se va prezenta la primaria localitatii de domiciliu sau de resedinta a persoanei cu handicap grav si va depune un dosar continand urmatoarele documente:
a) cerere de angajare;
b) copie de pe actele de identitate si de stare civila;
c) copie de pe actele de studii;
d) cazier judiciar;
e) adeverinta medicala eliberata de medicul de familie sau de alta unitate sanitara autorizata, care sa ateste starea de sanatate corespunzatoare;
f) acordul persoanei cu handicap sau, dupa caz, al reprezentantului legal al acesteia ori al familiei, exprimat in scris, pentru angajare;
g) declaratie pe propria raspundere ca va respecta obligatiile prevazute la art. 38 din lege.
h) acordul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, exprimat in scris, referitor la optiunea parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului cu handicap grav, adultilor cu handicap grav ori reprezentantilor legali ai acestora, cu exceptia celor cu handicap vizual grav. (Art. 25. - (1) HG 268/2007)
Angajarea asistentului personal se face in maximum 30 de zile de la depunerea dosarului cu documentele prevazute. In aceasta perioada, primaria localitatii de domiciliu sau de resedinta a persoanei cu handicap grav face demersurile necesare in vederea efectuarii anchetei sociale la domiciliul sau resedinta persoanei care doreste sa se angajeze ca asistent personal. (Art. 25. - (2) HG 268/2007)
Daca ancheta sociala se finalizeaza cu recomandarea in vederea angajarii, asistentului personal i se intocmesc contractul de munca si actul aditional la acesta referitor la respectarea prevederilor art. 38 lit. b) din lege. (Art. 25. - (3) HG 268/2007)
Asistentul personal poate beneficia de salariul minim pe economie de la 1 iulie 2014 de 900 lei. (HG 871/2013)
Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2014
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare asistent personal de catre primarie adidenis adidenis buna tuturor.! am o problema si sper sa primesc niste raspunsui aici , avem un baiel de 9 ani cu certificat de handicap grav accentuat (gradu 1 cu ... (vezi toată discuția)
Vechimea în munca BoldorA BoldorA Buna ziua Tatăl meu este o persoana cu handicap grav,din 1997 ,iar mama este insotitor .Cei de la primărie nu au vrut nici in ziua de azi să o angajeze pt ... (vezi toată discuția)
Modalitate de renuntare la asistent personal palsecam palsecam Buna ziua. Sunt interesat de etapele care trebuie urmate, astfel incat o persoana cu handicap grav sa renunte la asistentul personal, fara ca pacientul sa ... (vezi toată discuția)