avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Suport financiar in caz medical
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Suport financiar in caz medical

Buna ziua,

In cursul anului 2013, am infiintat un ONG pe care am desfasurat sau inceput cateva micute proiecte. La data infiintarii, nu mi-am inchipuit ca sanatatea mea, chiar daca era ?problematica?, din cauza unor afectiuni cronice, se va deprecia atat de mult incat voi considera ca am nevoie sa solicit suport financiar pentru mine... Concret, din cauza complicatiilor actuale, nu mai fac fata financiar costurilor medicale, la vedere sau ascunse, si este posibil ca acestea sa fie in ascensiune. Aceasta si deoarece am avut foarte multe peregrinari pe la medici, care nu mi-au adus nicio solutie. Cumva, pentru ca este o situatie delicata, toti medicii de pana acum ?se spala pe maini? si trebuie sa o iau de la capat, alti medici, alte centre medicale si asa mai departe, sper cu rezultate...
Din aceasta perspectiva, am nevoie sa stiu daca este moral si legal sa fac fund raising in conditiile de mai jos: in numele meu, pentru mine si sa fie virati banii in ONG, urmand a fi utilizati pentru acest caz. Cum pot face insa distinctia de alti bani (nu ca ar ploua cu sponsorizari sau donatii)... Trebuie facute precizari suplimentare de catre donatori? Daca nu se fac astfel de precizari, banii pot fi utilizati? Nu este un ?conflict de interese? daca beneficiarul este si membru fondator si membru in Consiliul Director? Trebui sa fac eu un demers prealabil catre ?board??
Daca nu se poate astfel, voi cauta alta cale, dar aceasta era cea mai ok pentru mine ca metoda de colectare fonduri si delegare pentru rezolvare, deoarece am ajuns aproape invalida si nu mai pot gestiona multe aspecte ale vietii, iar persoana care s-ar ocupa de colectare este din cadrul acestui ONG, pentru mine de incredere si capabila sa poata gestiona situatia. Altfel nu pot si nu am ce sa fac, pe cine sa deleg si cum sa rezolv fara complicatii, din motive pe care nu le pot enunta integral aici.
Astept raspunsul dv. cu privire la posibilitati sau imposibilitati, oportunitati si riscuri (juridice sau fiscale).
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:47, 7 Iulie 2014
Nu este ilegal si nici imoral ca membrii unui ONG sa fie ei insisi beneficiari ai donatiilor, sponsorizarilor etc. primite daca se incadreaza in situatiile statutare ex. daca e ONG pentru ajutorarea celor suferinzi de afectiunea X sa fie ei insisi intr-adevar suferinzi de afectiuena X. Important este sa nu se asunda donatorilor / sponsorilor acest aspect, sa nu se pretinda expres sau lase sa se inteleaga ca ar beneficia niste terti. A doua problema se pune in interiorul asociatiei, acolo e potential de conflict de intrese, in sensul ca o persoana cu functie de conducere sa isi aloce lui preferential resurse primite de ONG in general, sau fundraiserul sa influenteze donatorul sa specifice ca fondurile sunt pt el personal desi altminteri nu ar fi facut acea specificatie.... De aceea ar trebui ca modul de repartizare intre membri a resurselor obtinute sa fie facuta pe criterii obiective si votat de Consiliu Director pe baza de criterii votate de Adunarea Generala, in niciun caz sa nu decida singur presedintele mai ales daca e el insusi potential beneficiar... Ideea geenrala este sa nu fie nedreptati si cineva sa profite de functie pentru a face o repartitie care ii beneficiaza mai mult decat i-ar fi beneficiat daca o faceau altii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa deschid un ong pe tema sanatatii stelutanicoleta stelutanicoleta Vreau sa deschid un ONG pe tema sanatatii, sunt th nutritionist și fitoterapeut , scopul este ajutorarea oamenilor bolnavi prin consiliere , terapie , ... (vezi toată discuția)
Conflict interese ong? moonprincess moonprincess Buna seara! Vin cu o intrebare referitoare la infiintarea unui ONG si posibilitatea aparitiei unui conflict de interese. Daca unul dintre asociatii ONG-ului ... (vezi toată discuția)
Ong - donatii catre angajatii si membrii sai Neaculica Neaculica Poate un ONG sa faca donatii financiare si / sau materiale catre angajatii sau membrii / asociatii sai? (vezi toată discuția)