avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilire program vizitare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilire program vizitare minor

buna ziua,
am si eu o intrebare... In urma unui concubinaj a rezultat un copil care in prezent are 5 ani (eu fiind tatal). in urma neintelegerilor dintre mine si mama copilului aceasta a introdus cerere de incredintare, la instatnta de la domiciliul ei. precizez ca eu am domiciliul in alta localitate. la primul termen s-a acordat unul nou pentru ca reclamanta sa isi timbreze actiunea si pt a fi indeplinita legal procedura de citare. la al doilea termen eu am invocat exceptia necompetentei teritoriale, urmand ca la termenul urmator sa se puna concluzii pe acesta exceptie.
eu vreau sa depun cerere reconventionala... trebuie sa o depun neaparat la al treilea termen sau pot sa o depun la instanta competenta dupa solutionarea exceptiei. De asemenea precizez ca mama nu imi da voie sa vad copilul. Ce pot face in acest sens pana la judecarea incredintarii? Se poate face o ordonanta presidentiala de stabilire program vizitare minor in acelasi dosar ? sau pe cale separata?; cum intitulez actiunea?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:40, 12 Mai 2009
Eu v-as sfatui ca in cererea reconventionala sa cereti un program de vizita cat mai amplu, cu luarea minorului la domiciliul dv., care sa cuprinda pe langa weekend-uri si perioade de timp din toate vacantele (vara, Paste, iarna, vacantele intersemestriale).
Sanctiunea nedepunerii cererii reconventionale la termen nu atrage decaderea din dreptul de a o mai depune(ca tardiv introdusa ) , ci judecarea acesteia separat de cererea de chemare in judecata, prin disjungere

Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
am vb cu cineva si mi-a zis ca cererea de incredintare e de competenta instantei de la dom minorului...dar dc nu sa- stabilit un astfel de dom?ramane valabila comp de la dom paratului?
Minorul isi are domiciliul la parintele cu care locuieste in mod constant sau la reprezentantul legal daca exista o hotarare de incredintare.
OUG 97 / 2005
Art. 12 ...dovada domiciliului minorului caruia nu i s-a eleberat primul act de identitate se face cu actul de identitate al parintelui la care locuieste statornic sau cu actul de identitate al reprezentantului sau legal, precum si cu unul dintre documentele prevazute la art. 27.-
Unde se arata aceasta competenta?
Eu stiu ca asta e numai pentru pensie de intretinere, nu cunosc sa se arate undeva si de incredintare.
In plus, am avut dosare in care partea adversa considera ca mai sus. S-a decis contrariul.

Oricum, important e sa aveti o cerere reconventionala cu un program bun, care sa se poata executa, in care sa nu existe probleme si loc de cotitura, de multiple interpretari etc.
In asta consta o mare mare parte din posibilitatea tatalui sa-si vada copilul, in ciuda dorintei mamei.
Conceperea programului este deosebit de importanta... am vazut foarte putine programe cu adevarat bune.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre ordonanta presidentiala corigherghe corigherghe Se poate \"incepe\" o ordonanta presidentiala pentru stabilirea domiciliului unui minor, in cazul in care exista riscul de a fi luat de celalalt parinte? (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala program vizitare minor lylo lylo X introduce actiune de divort, incredintarea minorului catre Y, program vizitare minor si pensie de intretinere. Pana la solutionarea dosarului de divort, X ... (vezi toată discuția)
Citare parat Martonze Martonze Buna seara, In procesul de incredintare minor, s-a admis cererea mamei, tatal biologic depunand cerere reconventionala pentru vizita minor in tara si in ... (vezi toată discuția)