avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

Vreau sa ma pensionez anticipat partial si sunt si asociat unic la un SRL.Va rog sa-mi spuneti daca este vreo problema.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: mariana59 , utilizator 22:53, 26 Mai 2018
1. Dvs. ati scris:
Parerea mea este ca se pot cumula cu pensia anticipata veniturile realizate care prin Codul fiscal nu sunt purtatoare de CAS si venitul brut reprezentand de 4 ori salariul mediu brut pe economie.

2. Asa este, aveti dreptate, va incadrati la:
- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

La alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale se includ cele cuprinse in art.14 din Normele de aplicare a Legii nr.263/2010 aprobate prin Hot.nr.257/2011.

Calitatea de asociat unic nu este o activitate profesionala.
Dividendele nu sunt purtatoare de CAS.

Ca asociat unic poti sa ai pensie anticipata, pentru ca dividendele nu sunt purtatoare de CAS.

e)alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale

Art. 14

(1)Persoanele care sunt asigurate în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de instrumentele juridice cu caracter internaţional la care România este parte, având angajator nerezident în România, îşi pot asuma obligaţiile respectivului angajator, în numele acestuia, în ceea ce priveşte plata contribuţiilor, fiind asimilate, în acest sens, asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. IV lit. e) din lege.

(2)Persoanele care nu au domiciliul sau reşedinţa în România şi care în temeiul instrumentelor juridice cu caracter internaţional la care România este parte au obligaţia de a se asigura în sistemul public de pensii, nefiind într-o relaţie dependentă cu un angajator rezident în România, depun declaraţie individuală de asigurare.
1. Eu am crezut ca vreti sa cumulati pensia anticipata partiala cu venitul din activitatea de asociat unic.

2. Aveti dreptate in ce spuneti si deci v-ati raspuns singura.
Concluzie
O persoana care primeste pensie anticipata poate sa fie asociat unic,respectiv sa primeasca dividende si poate sa primeasca si indemnizatie de administrator ( de 4xsal.mediu brut)
Buna seara,

Vin cu rugamintea de a ma ajuta sa deslusesc caile incurcate ale acestei legi a pensiilor.

+ Sunt nascuta in februarie 1959, deci conform Anexei 5 varsta standard de pensionare este de 61 ani / 4 luni pentru o femeie, iar stagiul complet de cotizatie este de 31 ani / 4 luni.
+ Am 26 de ani de cotizatie din care 18 ani / 8 luni sunt de gr.II 100%, deci as castiga inca 4 ani / 8 luni (mai mult sau mai putin) de cotizatie.

Acum , daca am inteles eu bine citind acest forum (si tin sa le multumesc tuturor celor care au contribuit cu sfaturi si pareri pertinente) din ce am spus mai sus reies urmatoarele :

+ perioada de cotizatie s-ar mari la 26 + 4/8 = 30 ani / 8 luni (mai putin cu 8 luni decat stagiul complet de cotizare). Pentru a putea recupera aceste 8 luni inteleg ca pot plati acum (?) 26% din minim 35% (sau ceva de gen) din venitul mediu brut realizat in Romania (adica undeva la 222 RON pe luna de cotizatie). Gresesc cumva? Deci daca achit aceasta "restanta" sunt considerata cu stagiul complet de cotizatie?

+ varsta la care ma pot pensiona fara penalizare este de 61/4 - 4/8 = 56 ani / 8 luni, adica in octombrie 2015. E corect?

Multumesc mult pentru orice pareri si sfaturi.
Noapte buna

Alte discuții în legătură

Pensionare la 54 de ani noemipopa noemipopa buna ziua! mama mea este nascuta in 20 august 1958 si are lucrati 32 de ani in zona BAIA MARE. intrebarea mea este daca poate cere pensionare anticipata? ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala bettyca bettyca Buna ziua, Ma numesc Laura Popa si sunt nascuta in anul 1959 luna februarie am varsta de 54 ani si sase luni , am vechime in munca 30ani si 5 luni ,am lucrat ... (vezi toată discuția)
Conditii de pensionare femeie JULIA59 JULIA59 Buna ziua, sunt nascuta in mai 1959, am lucrat 34 ani si 8 luni din care 9 ani 3 luni in grupa II, pe urma am fost 1 an in somaj, ,momentan nu lucrez, la ce ... (vezi toată discuția)