Pentru 18 ani si 8 luni de grupa II-a in procent de 100%,perioada suplimentara la vechimea in munca(stagiul aferent)este de 4 ani si 6 luni.
Se acorda doar pentru anii intregi.
26 + 4 si 6 luni = 30 de ani si 6 luni
Va lipsesc 10 luni de stagiu.
Contractul de asigurare se face doar pentru vkiitor.
Daca platiti pe 10 luni(222 de lei/luna),conditia de stagiu va fi indeplinita peste 10 luni.
Pensie anticipata partiala la 56 de ani si 4 luni(61 si 4 - 5).
Conditia de stagiu(31 si 4 luni)o veti indeplini peste 10 luni(57 de ani si 2 luni).
Penalizarea va fi de 37,5%(50 de luni de anticipare).
Sa inteleg ca nu se scad ani (datorita gr.II) si din limita standard de pensionare, considerata ca penalizare (pot sa ies la pensie mai devreme de 61/4 fara penalizari dar doar daca am stagiul complet de cotizare plus 8 ani, nu stiu daca am inteles bine)? Se considera deci pensie anticipata partial (cu penalizare). Imi puteti spune daca se iau in considerare perioadele lucrate in UE (Italia). Am lucrat ultimii 8 ani acolo si am o vechime de putin peste 1 an. Ma gandesc ca m-ar ajuta asta sa indeplinesc acum stagiul complet de cotizare (ceea ce inteleg ca mi-ar micsora si mai mult pensia, cu inca 7,5% 0,75x10 luni).
Am facut o greseala.
Nu am mai tinut cont si de reducerea varstei.
Reducerea este de 4 ani.
Daca veti indeplini conditia de stagiu la 57 ani si 2 luni,penalizarea va fi de 1,5%(pentru 2 luni de anticipare).
Am inteles acum, daca nu reusesc/nu se accepta sa platesc "cumulat" acum cele 10 luni necesare completarii stagiului de cotizare (fapt ce ar cauza o pensie cu o penalizare de 12 luni) peste 10 luni voi putea iesi la pensie cu doar 2 luni de penalizare (cele necesare pentru completare de pana la 57 ani / 4 luni - diferenta de 4 ani pana la limita standard 61/4 - aici n-am inteles de ce sunt doar 4 si nu 4/6, probabil tot de anii intregi e vorba).
Stagiul aferent = 4 ani si 6 luni
Reducerea este de 4 ani
Daca nu iindepliniti conditia de stagiu complet(31 de ani si 4 luni)nu puteti benefica de reducerea varstei(4 ani).
Va fi doar limita de varsta la 61 de ani si 4 luni.