avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

Vreau sa ma pensionez anticipat partial si sunt si asociat unic la un SRL.Va rog sa-mi spuneti daca este vreo problema.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: mariana59 , utilizator 22:53, 26 Mai 2018
Pentru 18 ani si 8 luni de grupa II-a in procent de 100%,perioada suplimentara la vechimea in munca(stagiul aferent)este de 4 ani si 6 luni.
Se acorda doar pentru anii intregi.
26 + 4 si 6 luni = 30 de ani si 6 luni
Va lipsesc 10 luni de stagiu.
Contractul de asigurare se face doar pentru vkiitor.
Daca platiti pe 10 luni(222 de lei/luna),conditia de stagiu va fi indeplinita peste 10 luni.
Pensie anticipata partiala la 56 de ani si 4 luni(61 si 4 - 5).
Conditia de stagiu(31 si 4 luni)o veti indeplini peste 10 luni(57 de ani si 2 luni).
Penalizarea va fi de 37,5%(50 de luni de anticipare).
Multumesc mult pentru raspuns.

Sa inteleg ca nu se scad ani (datorita gr.II) si din limita standard de pensionare, considerata ca penalizare (pot sa ies la pensie mai devreme de 61/4 fara penalizari dar doar daca am stagiul complet de cotizare plus 8 ani, nu stiu daca am inteles bine)? Se considera deci pensie anticipata partial (cu penalizare). Imi puteti spune daca se iau in considerare perioadele lucrate in UE (Italia). Am lucrat ultimii 8 ani acolo si am o vechime de putin peste 1 an. Ma gandesc ca m-ar ajuta asta sa indeplinesc acum stagiul complet de cotizare (ceea ce inteleg ca mi-ar micsora si mai mult pensia, cu inca 7,5% 0,75x10 luni).

Multumesc inca o data pentru ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2015
mariana59, utilizator
Am facut o greseala.
Nu am mai tinut cont si de reducerea varstei.
Reducerea este de 4 ani.
Daca veti indeplini conditia de stagiu la 57 ani si 2 luni,penalizarea va fi de 1,5%(pentru 2 luni de anticipare).
Am inteles acum, daca nu reusesc/nu se accepta sa platesc "cumulat" acum cele 10 luni necesare completarii stagiului de cotizare (fapt ce ar cauza o pensie cu o penalizare de 12 luni) peste 10 luni voi putea iesi la pensie cu doar 2 luni de penalizare (cele necesare pentru completare de pana la 57 ani / 4 luni - diferenta de 4 ani pana la limita standard 61/4 - aici n-am inteles de ce sunt doar 4 si nu 4/6, probabil tot de anii intregi e vorba).

Multumesc
Stagiul aferent = 4 ani si 6 luni
Reducerea este de 4 ani

Daca nu iindepliniti conditia de stagiu complet(31 de ani si 4 luni)nu puteti benefica de reducerea varstei(4 ani).
Va fi doar limita de varsta la 61 de ani si 4 luni.

Alte discuții în legătură

Pensionare la 54 de ani noemipopa noemipopa buna ziua! mama mea este nascuta in 20 august 1958 si are lucrati 32 de ani in zona BAIA MARE. intrebarea mea este daca poate cere pensionare anticipata? ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala bettyca bettyca Buna ziua, Ma numesc Laura Popa si sunt nascuta in anul 1959 luna februarie am varsta de 54 ani si sase luni , am vechime in munca 30ani si 5 luni ,am lucrat ... (vezi toată discuția)
Conditii de pensionare femeie JULIA59 JULIA59 Buna ziua, sunt nascuta in mai 1959, am lucrat 34 ani si 8 luni din care 9 ani 3 luni in grupa II, pe urma am fost 1 an in somaj, ,momentan nu lucrez, la ce ... (vezi toată discuția)