avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

Vreau sa ma pensionez anticipat partial si sunt si asociat unic la un SRL.Va rog sa-mi spuneti daca este vreo problema.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: mariana59 , utilizator 22:53, 26 Mai 2018
Carp Mircea a scris:

Precizati din decizie:
Stagiul total de cotizare
Din ce se compune acesta

Multumesc pentru raspuns. Din pacate nu inteleg mare lucru din aceasta decizie de pensionare, sunt foarte multe referiri cu privire la indici de corectie si valori ale punctului depensie, dar mai nimic nuc privire la natura muncii prestate si anii de cotizare, detaliat.

Ce pot sa va spun sunt urmatoarele:

+ pensie comunitara anticipata partiala.
+ Pensie Nationala - cotizatie 31 ani 1 luna si 16 zile; necesar 31 ani si 4 luni
+ Pensie Comunitara Nationala - spune ca nu ma calific pentru ca nu intrunesc o perioada minima de cotizare ... (probabil se refera la a primi pensie din Italia, nu Romania)
+ stagiu de cotizare - Romania 31 ani 1 luna si 16 zile; Italia 2 ani 1 luna si 27 zile
+ 52 de luni anticipate
+ se recalculeaza pensie cand implinesc 61 ani si 4 luni.

In afara de aceste informatii nu gasesc nimic legat de anii de grupa a II-a sau alte conditii de munca, nu mai vorbesc de faptul ca am pensia sub 1 punct de pensie. Nu scrie nicaieri din ce se compun acei 31 de ani de contizare, absolut nimic.

Eu am urmatoarele observatii de facut:
Daca v-ati deschis drepturile la pensie anticipata paratiala inseamna ca ati indeplinit conditia de stagiu complet.
Ceea ce este si normal
In conditia de stagiu intrand si perioada lucrata in Italia.
Indeplinind conditia de stagiu complet trebuia sa beneficiati si de reducerea penalizarii pentru 48 de luni(reducerea vartei standard cu 4 ani).
Conditia de varsta fara reducere in cazul D-voastra este de 62 de ani.

Carp Mircea a scris:

Eu am urmatoarele observatii de facut:
Daca v-ati deschis drepturile la pensie anticipata paratiala inseamna ca ati indeplinit conditia de stagiu complet.
Ceea ce este si normal
In conditia de stagiu intrand si perioada lucrata in Italia.
Indeplinind conditia de stagiu complet trebuia sa beneficiati si de reducerea penalizarii pentru 48 de luni(reducerea vartei standard cu 4 ani).
Conditia de varsta fara reducere in cazul D-voastra este de 62 de ani.

Buna seara,

Multumesc pentru raspuns. Exista un motiv pe care sa-l invoce Casa pentru neluarea in calcul a acestei reduceri, datorate anilor de gr. II? Ma gandesc ca este clar o incalcare a legii si chiar nu inteleg ce anume ar putea sa spuna ...
Ma bazez pe urmatoarele prevederi legale:

Legea 263/2010

Articolul 65
(1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare

Articolul 55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:

H.G.257/2011

Art. 53
(1) Prin sintagma luni de anticipare se intelege perioada cuprinsa intre data acordarii pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale si data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5 ori, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege sau, dupa caz, data implinirii varstei standard reduse potrivit legii.
@ Carp Mircea

Buna dimineata domnule Carp,

Multumesc pentru raspuns. Inteleg ca problema mea deriva din incadrarea Casei cu privire la tipul de pensie. Ar fi trebuit sa fiu incadrata la pensie pentru limita de varsta. Gresesc?
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensionare la 54 de ani noemipopa noemipopa buna ziua! mama mea este nascuta in 20 august 1958 si are lucrati 32 de ani in zona BAIA MARE. intrebarea mea este daca poate cere pensionare anticipata? ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala bettyca bettyca Buna ziua, Ma numesc Laura Popa si sunt nascuta in anul 1959 luna februarie am varsta de 54 ani si sase luni , am vechime in munca 30ani si 5 luni ,am lucrat ... (vezi toată discuția)
Conditii de pensionare femeie JULIA59 JULIA59 Buna ziua, sunt nascuta in mai 1959, am lucrat 34 ani si 8 luni din care 9 ani 3 luni in grupa II, pe urma am fost 1 an in somaj, ,momentan nu lucrez, la ce ... (vezi toată discuția)