avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte un imobil cu care unul din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte un imobil cu care unul din coproprietari a facut mai multe cheltuieli?

Am si eu o intrebare daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns. Suntem doi frati, cu tatal decedat iar mama a renuntat la partea ei din casa si terenul aferent in favoarea noastra. In prezent suntem coproprietari. Eu sunt plecat din tara de 5 ani iar fratele meu este cel care plateste impozitul si face imbunatatiri la casa. As dori sa va intreb daca in momentul in care o vom imparti legea ii confera lui mai multe drepturi in baza chitantelor sau fiind ambii proprietari se imparte in jumate.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:22, 11 Mai 2009
Imparteala in jumatate nu ar fi echitabila, nu-i asa? Puneti-va in locul fratelui dv. ....
Daca ati devenit coproprietari pe acel bun in cote de 50%-50% fiecare dintre frati, in urma dezbaterii mostenirii lasate de tatal dv., la care mama a renuntat, in situatia data, cand doar unul dintre coproprietari face imbunatatiri imobilului bun aflat in coproprietate, in caz de iesire din indiviziune, exista 2 variante:
- daca bunul este comod partajabil, bunul se va imparti jumatate-jumatate, cu obligarea dv. la plata sumelor aferente cheltuielilor necesare si utile facute cu acel bun imobil.
Cheltuielile necesare reprezintă suma de bani sau munca depusă pentru conservarea bunului.
Cheltuielile utile reprezintă suma de bani sau munca depusă pentru sporirea valorii fondului şi ele se restituie numai în măsura sporului de valoare adus lucrului.
Cheltuielile voluptuarii au caracter de lux sau de înfrumuseţare a lucrului şi nu sunt datorate de coproprietar. Acestea se datoreaza coproprietarului ce le-a facut daca a avut acordul expres al celuilalt, în caz contrar, posesorul coproprietar va putea ridica lucrările respective, cu condiţia să nu producă astfel o deteriorare a bunului.
- dacă bunul nu este comod partajabil, acesta se va atribui unuia dintre coproprietari, cu obligarea celuilalt la plata unei sulte reprezentând cval. cotei sale. In cazul in care bunul va fi atribuit dv., veti achita sulta si cval. sumelor aferente cheltuielilor necesare si utile facute cu acel bun imobil de catre fratele dv. pe perioada administrarii acestuia. Daca bunul va fi atribuit fratelui dv., acesta va va achita o sulta din care vor fi scazute acele cheltuieli mentionate mai sus.
Daca bunul va fi vandut la licitatie, coproprietarul care a investit in imobil, va primi o cota mai mare din suma obtinuta prin vanzare. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate comuna popd_ms popd_ms Buna ziua, Am o problema si m-am gandit ca voi gasi cateva idei utile pe acest forum. In urma unei succesiuni, a ramas un imobil/teren aferent/anexe, ... (vezi toată discuția)
Coproprietate apartament carlito carlito Sunt coproprietar in cote egale (50%), impreuna cu fosta prietena, a unui apartament de 3 camere in valoare de 70.000 EUR. Eu am mai investit (am facturi pe ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,vă rog să îmi dați un sfat avem apartament 4 camere ... edithruska@yahoo.com edithruska@yahoo.com Bună ziua,vă rog să îmi dați un sfat avem apartament 4 camere doi frați 50-50 % sutem coproprietari nicicum nu ne putem înțelege la vanzarea ... (vezi toată discuția)