Doresc sa stiu daca, conform noului cod de procedura civila, se aplica principiul precedentului. Daca o persoana sau un grup castiga un proces, alta persoana care sustine aceeasi cauza in alt proces poate invoca acest principiu pentru a castiga propriul proces. Exista situatii cand, avand aceeasi cauza, hotararile judecatoresti au fost diferite in procese diferite. Adica unii au castigat procesul iar altii au pierdut desi aveau situatii identice. Multumesc, este foarte important sa gasesc raspuns la aceasta situatie. Un membru al familiei mele este implicat alaturi de un grup intr-un proces de recuperare a unor drepturi banesti anulate. Pana acum a pierdut desi a utilizat toate caile de atac. Un alt grup care are cereri similare si exact aceleasi date a reusit sa castige deci la aceeasi cauza s-au dat hotarari judecatoresti diferite. Se doreste repunerea pe rol cu invocarea acestui principiu. Multumesc anticipat pentru raspuns.
Nu există așa ceva în dreptul românesc, chiar dacă practica instanțelor trebuie să fie unitară, adică să se interpreteze la fel legea în cauze similare, în temeiul principiului previzibilității aplicării legilor și principiul securității raporturilor juridice, există din păcate și soluții diferite pentru caze similare.
Cauzele similare nu înseamnă cauze identice ci doar cauze asemănătoare.
Conform legii, cauzele se identifică prin părți, obiect și cauză. Deci chiar dacă avem același obiect și aceași cauză în două procese, dacă părțile sunt diferite nu mai este vorba despre identitate ci doar de similitudine.
Singura modalitate de a invoca imprevizibilitatea aplicării legii, adică a pronunțării unor soluții diferite în cauze similare este la CEDO.
Dar pentru asta trebuie să fiți sigur că în cauzele respective legea trebuia interpretată la fel, adică să fiți convins că diferențele dintre cele două procese nu justifică pronunțarea unor soluții diferite.
Pentru asta trebuie în primul rând să citiți cu mare atenție motivările celor două hotărâri prin care s-au pronunțat soluții diferite.
După părerea mea, ar fi bine să vorbiți cu un avocat care stăpânește jurisprudența CEDO.
Precedentul nu se ia in seama in mod obligatoriu de instante in Romania.
Depinde foarte mult si care este natura litigiului.
Depinde foarte mult si cat de bine se motiveaza peste ceea ce este mentionat in hotararile judecatoreasti de avocat.
Jurisprudenta CEDO poate avea un rol determinant in luarea in seama a hotararii care va intereseaza daca exista argumente din aceasta jurisprudenta.
Adica invocarea CEDO va poate ajuta in astfel de situatii dar motivarile acestea in general presupune sa aveti si avocat care sa fie foarte abil atat in dreptul intern cat si in ceea ce priveste CEDO.