* Tatal meu, prin procura de la mama d-neaului (bunica mea) o reprezinta in instanta si printr-o hotarire judecatoreasca (cu expertiza topografica de amplasament), in anul 1992 i se retrocedeaza femeii (bunica mea) o suprafata de teren intravilan intr-o comuna. Tata in fapt ingrijeste si administraza terenul ca un adevarat propietar, bunica fiind batrina si neputincioasa. Bunica, era vaduva din 1984, are ca mostenitori doar 2 copii (tatal meu si un unchi)
* In anul 1996 decedeaza bunica (mama lu' tata), proprietara intavilanului. Nu se dezbate succesiunea, tata ramnind in continuare sa administreze si ingrijeasca terenul sa foloseasca toate acareturile si locuinta batrinei. Unchiul domiciliaza intr-un judet indepartat, foarte rar (aprox 1 data la 2 ani) isi vizita mama (bunica mea), nu are copii, nu a pus niciodata problema sa-si ia partea din mostenire, e f. distant (nu rau) de familiea noastra, este trecut de 60 de ani dar...nu-s chiar sigur ca ar renunta in favoarea mostenitorilor lu' tata (eu, frate-meu)
* Tata decedeaza in 2009 (Ianuarie), deci 13 ani a folosit respectivul teren intravilan ca un adevarat propietar (desi nu avea Certific de Mostenitor dupa mama d-nealui), a platit impozite, a facut garduri, o magazie pe acel teren ...toti il stiu/stiau de proprietar.
Intrebare: Ce fac eu acum pentu a avea un act care sa-mi ateste calitatea de propietar pe terenul intravilan?
Trebuie sa fac succesiunea dupa tata (mai am 1 frate, mai e maica-mea, sotia tatalui meu) DAR nu-mi convine sa fac succesiunea lu' Tata dupa Bunica (mama lu tata). Vreau o varianta mai ieftina (sa nu coste mult) si mai facila (rapida).
Pot deschide proces de uzucapiune in sensul ca tata a foslosit ca un adevarat propietar acel teren intravilan? (o perioada de 13 ani de la decesul bunicii, respectiv 17 ani de cind s-a retrocedat acel teren). E posibila / ciudata aceasta varinata de a dobindi dreptul de proprietate pe numele lu' tata, apoi pe numele nostru (fii lu' tata).
Ma enerveaza faptul ca sunt in dilema:1) Nu-mi convine sa fac succesunea lu' tata dupa mama-lui (bunica mea) pentru ca, in fond, folosesc si detin fara complicatii acel teren (dar nu am un act concludent la mina pe numele meu; ci, doar acea hotarire judecat. pe numele bunicii mele) sau 2) Sa dezbat succesiunile pina in prezent (la mine) fapt ce nu ma avantajeaza ... apare unchiu si nu pot sa stiu in final ce decide (desi am spus NU si-a revendicat/solicitat nicu un drept de mostenire) ..offff...
Acum e bine de stiut ca nici uzucapiunea nu e ieftina. Ba dimmpotriva, uzucapiunea e cea mai scumpa varianta judecatoreasca caci presupune sa timbrezi la valoarea de circulatie a terenului.
Varianta ieftina e cea a dezbaterii succesorale.
Din ceea ce spuneti inteleg insa ca nu e cea mai sigura.
Oricum ar fi .. pentru a avea titlu pe acest teren tot va trebui sa dezbati succesiunea.
Mai trebuie facuta o precizare: titlul dvs. nu il va constitui certificatul de mostenitor ci hotararea judecatoreasca despre care vorbiti.
DEzbaterea succesiunii nu face decat sa stabileasca urmatoarele aspecte:1-care sunt cotele care revin succesorilor2-cine sunt acesti succesori 3-daca sunt de acord in ce forma se imparte masa succesorala.
Uzucapiunea nu te poate ajuta decat pentru a dobandi cota unchiului dvs. caci cota tatalui ramane neatinsa.
In privinta termenului uzucapiunii nu cred ca este operabila uzucapiunea de scurta durata. adica 10 - 15 ani.
O alta varianta ar fi aceea de a astepta sa moara unchiul si -daca nu are succesori - atunci dezbateti si succesiunea lui culegand cota sa.
Moștenire
Jipa2017
Bună ziua! Bunica mea a murit acum ceva timp. Bunica a avut 2 copii, pe tatăl meu și un unchi care a decedat înaintea ei. Unchiul meu nu a avut copii și ... (vezi toată discuția)