avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 2 angajari pe un singur post in grila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

2 angajari pe un singur post in grila

Am o speta si doresc un raspuns.. in grila unei firme este un post sa spunem de asistent manager...se angajeaza o doamna x care ramane insarcinata, in locul ei se angajeza alta doamna y pe durata nedeterminta...la intoarcerea primei doamne x i se spune ca vor fi trimise cu randul in alte localitati unde firma mai are sedii, deoarece sunt doua si grila nu prevede 2 posturi. Spuneti-mi va rog, cum se poate apara doamna x - prima angajata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:15, 29 Iunie 2014
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, salariata are dreptul de a reveni la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a o primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptuluisalariatei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a o primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent ....

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
ok asta e sigur ..insa angajata y a intrat si ea in cic si acum revine...al cui este postul de drept..primei x sau al y?in mod normal trebuia angajatei y sa i se faca pe durata determinata pana la intoarcerea din cic al x ...acest lucru nu s-a intamplat...ce trebuie sa faca prima angajata? este corect ca ea sa fie trimisa in alte parti avand in vedere ca e clar ca a fost o eroare de management?
Al primei este postul.Si asa cum am mai spus modificarea locului de munca trebuie sa se faca cu acordul partilor.
O solutie ar fi sa nu accepte mutarea, prin nesemnarea actului aditional de modificare a locului de munca.
multumesc mult..aceeasi solutie o aveam si eu..mai doream o optica...mi-ati fost de un real ajutor...voiam sa mai intreb daca cealalta angajata nu accepta i se poate desfiinta postul?
Ultima modificare: Duminică, 29 Iunie 2014
Irina Havirneanu, Alte profesii
Da, se poate decide concedierea celeilalte persoane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcerea la serviciu dupa cic Mara01 Mara01 Buna ziua! As avea urmatoarea intrebare: daca angajator propune angajatei care se intoarce la serviciu dupa CIC, un alt post cu un salariu mai mic decat cel pe ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu de crestere si ingrijire copil - post desfiintat- reincadrare pe acelasi post cu alta denumire madyyy13 madyyy13 Buna dimineata, Am depus cererea de revenire din CIC , optand pt 2 ani, a .i. Sa ma intorc la 1 an 11 luni. Nu doresc Sa beneficiez de stimulentul de ... (vezi toată discuția)