avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revenire din concediu de crestere si ingrijire copil - ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revenire din concediu de crestere si ingrijire copil - post desfiintat- reincadrare pe acelasi post cu alta denumire

Buna dimineata,
Am depus cererea de revenire din CIC , optand pt 2 ani, a .i. Sa ma intorc la 1 an 11 luni. Nu doresc Sa beneficiez de stimulentul de insertie. Angajatorul m a sunat Sa mi spuna ca trebuie Sa semnez un act additional in care este mentionat ca revin din CIC si despre incadrarea mea PE un post cu aceleasi atributii Dar cu denumire diferita , conform noi organigrame. Insa , inainte Sa intru in CIC mi au adus la cunostiinta ca postul a fost desfiintat si ca sunt sub protectie pana implineste copilul 2 ani si 6 luni. Ma poate reincadra fara acordul meu? Daca eu nu sunt de acord cu acest post , CE urmeaza? In plus, avem CCM si scrie de aceasta protectie de 6 luni .Totodata in cazul desfiintarii postului beneficiez de salarii compensatorii care banuiesc ca imi revin. Ma poate reincadra fara acordul meu? Sau de aceea trebuie Sa semnez actul aditional de reincadrare? Daca beneficiez de aceasta protectie au voie Sa ma delege fara acordul meu catre alt punct de lucru ? SI care ar fi conditiile? Va rog frumos Sa mi spuneti CE parere aveti despre situatia mea SI cum pot proceda in continuare. Multumesc frumos !!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:44, 18 Noiembrie 2017
Se poate o data cu CIC sa reinfiinteze postul si acum cand revin Sa ma reincadreze conform noii organigrame, acelasi post , Dar cu denumire diferita? Daca refuz , CE urmeaza? Beneficiez de salariile compensatorii , prevazute in CCM UL semnat intre angajator SI salariati?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
4. În speță, revenirea se poate face pe un post echivalent celui desființat.

5. Sunteți protejata doar la concediere, pentru alte instituții prevăzute în Codul muncii nu sunteți protejata - delegare, detasare etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns ! SI daca refuz postul oferit , CE urmeaza?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017
madyyy13, utilizator
Dacă refuzați exista și posibilitatea sancționării disciplinare a dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate angajator revenire cic - informatii post nou vs desfiintat Ioana1905 Ioana1905 Buna ziua, In luna oct a acestui an ar trebui sa revin la locul de munca dupa 1 an si 11 luni de CIC (acest lucru avand in vedere ca si tatal copilului ... (vezi toată discuția)
Reincadrare angajat cic termomed termomed Buna ziua. As avea nevoie sa ma sfatuiti cum sa procedez in urmatorul caz Am o angajata care a fost incadrata pe un punct de lucru . A intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Drepturi angajata dupa revenirea din concediu de crestere copil andra_mr andra_mr Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns. Urmeaza sa intru in CIC si am de gand sa stau acasa 2 ani. In compania la care lucrez doua din ... (vezi toată discuția)