Buna ziua!
Acum un an am deschis masa succesorala la apx un an de la moartea mamei.(masa succesorala prevedea cota 1/2 dintr-un imobil).La succesiune au venit tatal meu si 2 copii-fratele meu si eu. Initial inainte de a mege la notar se convenise in familie ca tatal meu si fratele sa renunte in favoarea mea pentru ca acestuia i se facuse in timp ce traiau ambii parinti un act de vanzare-cumparare asupra altui imobil.
Dar cu o zi inainte de a semna actele fratele meu s-a razgandit. Notarul ne-a sfatuit ca daca vom renunta amandoi copiii in favoarea tatalui riscam sa vina fratii mamei. Din anumite motive eu am renuntat dar nu am stiut ca nu renunt in favoarea tatalui ci in favoarea fratelui.
Eu la data deschiderii succesiunii aveam deja un mostenitor minor de 2 ani.
Cineva mi-a spus ca fiul meu ar putea sa-si exercite dreptul asupra mostenirii la care eu am renuntat cand va implini 18 ani. Este adevarat?
Si daca da care ar fii procedura si de la cine ar putea el sa recupereze mostenirea de care eu ca parinte am renuntat?
va multumesc foarte mult.
Colilul mosteneste bunurile dumneavoastra.
Daca ati renuntat la mostenire in favoarea fratelui , copilul nu va putea putea veni la mostenire decat in cazul in care fratele dumneavoastra nu mai are alti copii.
Ati fost sfatuit eronat.
Dupa decesul mamei dv., succesibilii erau: tatal, dv. si fratele dv. Daca dv. ati renuntat la succesiune, renuntarea nu o faceti pentru a o da altcuiva, ci ati renuntat pur si simplu, astfel ca, prin aceasta manifestare de vointa, ati pierdut calitatea de succesibil si dreptul de a mosteni pe mama dv., considerandu-se ca nu ati avut niciodata o asemenea calitate.
Copilul dv. nu poate vreodata sa obtina ceea ce ati fi primit dv. daca nu ati fi renuntat la averea succesorala lasata de mama dv. La aceasta data, copilul dv. - minor sau major - nu putea sa o mosteneasca pe mama dv., deoarece descendentii defunctei vin in linie dreapta, copiii dv. ar fi putut veni la mostenirea mamei dv. numai daca dv. ati fi fost predecedat, astfel ca ar fi venit in locul dv., nu alaturi de dv. Copilul dv. ar fi putut mosteni-o pe mama dv. numai daca aceasta ar fi testat o parte din averea sa, sau toata averea sa in favoarea minorului, astfel incat copilul dv. - care trebuia sa fi fost nascut la data manifestarii de vointa a mamei dv. - ar fi venit in concurenta in calitate de mostenitor testamentar cu tatal, dv. si fratele dv. in calitate de mostenitori legali.
Pe cale de consecinta, raspunsul este NU.
Raspunsul la intrebarea 1 fiind negativ, a doua intrebare nu are sens. ;)
Renuntare succesiune
dandin
in urma decesului tatalui,se va dezbate succesiune intre mama si fratele meu.mama si fratele renunta la succesiune in favoarea mea.in aceasta situatie copilui ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune
ana93
Buna ziua la toata lumea!
Va rog ajutati-ma cu un raspuns:
Tatal meu a murit de curand, eu fiind singurul copil. As vrea sa stiu cat timp avem eu si mama ... (vezi toată discuția)