avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu ingrijire copil

Daca mama beneficiaza de concediu ingrijire copil pana la varsta de doi ani,indemnizatia va fi primita de mama pana inainte cu o luna de implinirea varstei de doi ani a copilului.
Ce acte trebuie sa-si faca sotul pentru a primi indemnizatia pentru ultima luna de concediu de ingrijire copil?
Daca mama are suspendat contractul de munca pana la data la care copilul implineste doi ani,poate sa ramina acasa pana la aceasta data?Este considerata intrerupere in activitate aceasta luna?
Ce se intampla in cazul in care tatal nu are dreptul la aceasta indemnizatie(nu a fost angajat)?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:19, 30 Iunie 2014
1. - Daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) poate solicita oricand cel putin o luna de CCC.
- Daca nu o face atunci se reduce CCC al mamei cu o luna de zile.
- Procedura si actele necesare pentru ca tatal se beneficieze de indemnizatie pentru CCC sunt aceleasi ca si la mama copilului.

2. - Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci mama va sta in CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.
- Pentru aceasta trebuie sa depuna la AJPIS dovada ca nu indeplineste conditiile.

3. - Mama face o cerere catre angajator prin care solicita incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an si 11 luni.
- Apoi daca doreste poate face o cerere de concediu fara plata pentru o luna de zile luna care este intrerupere in activitate si nu este asigurata la pensie, sanatate si somaj.
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcere din concediu crestere copil maxim_paula maxim_paula Buna Ziua, doresc sa va intreb despre faptul ca, am o angajata care trebuie sa se intoarca din concediu de ingrijire copil doar ca nu suntem siguri da ... (vezi toată discuția)
Ccc 2 dupa ccc 1 nyarietelka nyarietelka Buna ziua, As dori sa ma ajutati in urmatoarea situatie: In prezent ma aflu in CCC cu primul copil, insa ne dorim si al doilea copil, dar al doilea copil se ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil daniela-claudia daniela-claudia va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care reglementeaza concediul pentru ingrijirea copilului. De asemenea as vrea sa stiu daca beneficiaza mama ... (vezi toată discuția)