avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara - valabilitate promisiune autentica ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara - valabilitate promisiune autentica vanzare-cumparare

va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca ,promisiunea de vanzare a unei case cu oanumita suprafata de teren facuta la un notar, este valabila din pinct de vedere juridic in instanta?(in cazul in care una dint-re parti se rasgandeste,poate fi actionata in instanta?)multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:42, 30 Iunie 2014
Da, este valabila, are o valoare.
Sa intelegeti mai usor, prin contractul de vanzare cumparare se transfera dreptul de proprietate, prin promisiune (antecontract) partile se obliga ca pe viitor candva sa incheie contractul de vanzare cumparare, in anumite conditii negociate.
Partea care refuza sa incheie contractul de vanzare cumparare este in culpa, poate sa piarda avansul sau sa-l restituie dublu, ori poate fi actionata in instanta pentru pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tine loc de actul autentic de vanzare cumparare (prestatie tabulara).
Da, instanta va da hotararea incheindu-se vanzarea in baza antecontractului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare teren vasiledela4 vasiledela4 Am facut in 2004 un contract de mana cu un cumparator pentru o parte din pamant am primit avans iar de atunci m-au tot aminat mai e valabil acel act de mana ... (vezi toată discuția)
Antecontract cu avans mare userpf_2014 userpf_2014 Buna seara, Am de gand sa cumpar o casa si proprietarul cere un avans mare, de 5000 euro. As vrea sa fiu sigur ca o sa-mi vanda mie. Se poate pune in ... (vezi toată discuția)
Cati ani e valabil un contract de vanzare cumparare facut de mana cu martori chana chana si daca dupa expirarea contractului de vanzare cumpare tranzactia este considerata nula?,,va multumesc (vezi toată discuția)