Am facut in 2004 un contract de mana cu un cumparator pentru o parte din pamant am primit avans iar de atunci m-au tot aminat mai e valabil acel act de mana sau pot vinde terenul altcuiva ma poate da in judecat pe urma
Nu e valabil actul de mana. Nici atunci, nici acum, nici niciodata.
In 2004 erau birouri notariale pe toate drumurile. Da, puteti sa il vindeti altcuiva si la fel, puteti fi dat in judecata.
In cazul dvs, va trebui sa angajati un avocat, sa deschideti proces si sa perfectati vanzarea pe cale judecatoreasca.
vin si eu cu o intrebare: cum ar putea sa perfectele vanzarea?? tinand cont de faptul ca nu au facut nicio promisiune de vanzare/cumparare/antecontract care dupa cate stiu eu ar fi trebuit sa fie in forma autentica ( ad valid) dupa cum ati spus si dvs. Va referiti la inceput de dovada scrisa?? Nu ar fi mai simplu sa mearga acuma cu omul...sa perfecteze o vanzare cu plata totala? Sau altfel as sugera ca dl in cauza sa restituie suma de bani "cumparatorului" si asta e tot ( in cazul in care speta e atat de simpla).
In cazul de fata, acel act de mana poate valora in instanta un inceput de dovada scrisa, mai exact i se atribuie valoarea juridica a unui antecontract.
Intrucat asa zisul antecontract, nu a fost respectat de una dintre parti, cealalta parte este indreptatita sa se adreseze instantei care pronunta o hotatare judecatoreasca ce tine loc de act autentic.
Art. 1669 Cod civil
Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare
(1) Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
Si prin conditiile de validitate nu ne referim la forma autentica, ci la consimtamantul partilor, la capacitate, la obiectul antecontractului etc.
Sau dansii se pot prezenta la notariat sa incheie acel contract de vanzare cumparare in mod legal.