avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract pentru plata utilitatilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract pentru plata utilitatilor

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti ce fel de contract trebuie incheiat, pentru refacturarea cheltuielilor cu utilitatile, avand in vedere urmatoarea situatie:
Mai multe asociatii de proprietari isi au sediul social intr-un apartament inchiriat de la Primarie de catre una dintre acestea (care se obliga sa plateasca chiria). In contractul de inchiriere este specificat ca plata utilitatilor va fi efectuata de catre asociatia cu care este incheiat contractul de inchiriere (aceasta avand incheiate contracte cu furnizorii de servicii).
In contractul de inchiriere mai este specificat ca in acel spatiu isi au sediul social si alte asociatii de proprietari (nominalizate).
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ligadiangeli , utilizator 12:46, 6 Iulie 2014
Si daca fiecare entitate ar fi de alta nationalitate si tot ar trebui sa va intelegeti!

Presedintii asociatiilor „pun” de o discutie serioasa privind toate cheltuielile cu acel spatiu (chirie + intretinere, reparatii, etc.) si vor repartiza aceste cheltuielile dupa o anumita regula la toate asociatiile:
- dupa sup. utila;
- dupa nr. de apartamente;
- combinatii dintre cele doua;
Fiecarui apartament ii va reveni o suma fixa pe luna la rubrica „Chelt. gospodaresti”.
Nu inteleg care este complicatia... adica banuiesc, ca daca una dintre asociatii este titulara de contract, sa achite numai aceasta, iar celelalte sa fie tolerate social, ca tot este de la stat - vedeti cum intelege romanul - ce-i de la stat tre' sa fie Moka. Cine ii invata? Guvernele care sau tot perindat la conducere si care i-a invatat, nu cu munca, ci cu protectia sociala...

Daca nu va intelegeti, mai bine mergeti Primarie, la cei care v-au inchiriat spatiul si plangeti acolo, dar tare, sa va creada, poate va scapa de necaz, va retrag sediul si gata, la gunoier cu voi, ca intr-un loc civilizat nu vreti sa functionati. Sau vreti, dar Moka!
Nu este problema cu plata utilitatilor. Celelalte asociatii care au sediul in acest spatiu sunt de acord cu plata, in baza facturii. Pe mine ma intereseaza un model de contract care sa stea la baza acestor incasari si plati. Nu poate fi vorba de contract de comodat, pt ca platim chirie la Primarie. Este vorba doar de plata utilitatilor, contractele cu furnizorii fiind incheiate cu o singura asociatie.
Oricum, va multumesc pentru ca mi-ati raspuns
Probabil ca este mai usor sa repartizati costul chiriei totale pe fiecare asociatie, acest cost fiind constant luna de luna. Dar este ceva mai dificil sa repartizati luna dde luna costurile cu intretinerea, acestea fiind diferite de la luna la luna, dde la sezon la sezon...
Va sugerez sa incheiati intre asociatia ce detine acest spatiu si toate celelalte asociatii, o conventie prin care stabiliti ca luna de luna fiecare sa plateasca anumite procente din costurile de intretinere afisate pe llista de plata pentru acel spatiu.
Acele procente, insumate, trebuie sa dea 100. De exemplu in cazul a patru asociatii: 10%+ 30%+ 40%+20% = 100%.
Chiria cum o repartizati si cum o refacturati luna de luna?
Buna ziua,
Va multumesc frumos pentru ajutor. Chiria o refacturam semestrial (in felul in care ne factureaza Primaria) si o repartizam functie de suprafata utila folosita de fiecare asociatie. In incaperea in care isi au birourile doua asociatii, se imparte in mod egal, la amandoua.
Va multumesc, inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere spatiu - asociatia de locatari madaonica madaonica Buna ziua ! Asociatia de locatari din care fac parte este alcatuita din 3 blocuri, 6 scari, respectiv 150 de apartamente, iar locul de incasat intretinerea ... (vezi toată discuția)
Nereguli facute de administrator si presedinte canto canto Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte, a incheiat un contract de inchiriere pt uscatoria de la parterul blocului, cu un locatar din ... (vezi toată discuția)
Contract furnizare apa elenaadriana elenaadriana Am inchiriat un spatiu intr-un bloc de locuinte, la parterul acestuia, spatiu comerciial prevazut din constructie, unde urmeaza sa functioneze o societate ... (vezi toată discuția)