Pentru vanzarea apartamentului proprietate personala se plateste CASS?
Mentionez ca detineam apartamentul din 1994 si l-am vandut in ianuarie 2011 pentru ca m-am mutat in alta parte.
Iar cei de la CAS Ilfov vor sa platesc CASS 5,5% din pretul de vanzare al apartamentului meu.
De asemenea ma pun sa platesc CASS si pentru venitul din dobanzi.
Este legal ?
Multumesc anticipat tuturor celor care isi vor face timp sa-mi raspunda!
Da, este legal. CASS se plateste la toate tipurile de venituri.
Inclusiv la banii de nunta, depozitati in banca, se plateste CASS la dobanzile incasate pentru acestia. Multa lume a avut aceasta problema.
M-am documentat si am aflat mai multe...
Casele de Asigurari de Sanatate mai pot emite Decizii de impunere din oficiu a CASSului, doar referitoare la anii 2009,2010 si 2011.
Din 01 iulie 2012 aceasta atributie revine ANAF -ului care inca nu are normele metodologice de emitere a acestor decizii si prin urmare mi s-a spus sa astept sa mi se comunice acasa, urmand a se aplica penalizari doar in situatia in care nu platesc in termen.
Pentru anii 2009,2010 si 2011 trebuie sa fac dovada catre CAS ILFOV ca eram angajata cu contract de munca , la momentul realizarii acelor venituri, respectiv incasarea dobanzii si vanzarea apartamentului, in caz contrar potrivit Legii sanatatii nr.95/2006 in vigoare la acea data, se calcula CASS-ul din venitul obtinut din activitati independente, venitul din activitati agricole, venitul din dobanzi , alte venituri pentru care se plateste impozit pe venit etc...
Prin urmare, daca nu faci dovada ca erai angajat esti bun de plata!
Nu cred ca este corect, moral si legal sa aplice retroactiv o asemenea lege, daca la momentul realizarii veniturilor respective , nu existau norme de aplicare a legii sanatatii si prin urmare legea nu se putea aplica.
Deciziile de impunere trebuiau comunicate la momentul realizarii venitului, dupa plata impozitului pe venit si nu acum dupa cativa ani, cand banii incasati din acele tranzactii au fost demult cheltuiti.
Legea Sanatatii nr. 95/2006 e in vigoare si in prezent, numai ca, din 2011 pana in prezent s-a modificat de 100 de ori Codul Fiscal cu scopul evident de a aduna cat mai multi bani la buget de la cei care nu au loc de intors.
Legea 95/2006 a avut tot timpul norme de aplicare numai ca, cei de la Casa de Sanatate au fost mai mult preocupati cu altele (nu as vrea sa spun cu ce) si nu au trimis niciun fel de institintari celor care au de plata... le-au trimis dupa ani buni cu penalitati inacceptabile.
Singura mnodalitate de contestare a creantelor si prin urmare, suspendarea executarii acestora este sa va adresati instantei de contencios administrativ competente, in cazul de fata, Tribunalului competent, insa sesizarea instantei poate fi formulata numai dupa indeplinirea procedurii prealabile, prevazuta de Legea 554/2004, sanctiunea nedepunerii acesteia la organul emitent al Decizei de Impunere fiind inadminisbilitatea si prin urmare respingerea actiunii introductive, ca urmare a neindeplinirii procedurii prealabile obligatorii.
Decizia de Impunere poate fi formulata doar in interiorul termenului de 30 de zile de la data comuncarii adresei, astfel ca este necesar sa actionati prompt pentru apararea intereselor dvs. legitime !!!