avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Buna ziua. Sunt in urmatoarea situatie : sunt angajat impreuna cu o alta persona pe un post de asistent. programul de lucru este 8-17 si 13-22 in dua schimburi alternative. Problema survine in momentul in care unul dintre noi merge in concediu, atunci cel care ramane lucreaza asa 8-17 iar de la 17-22 este "permanenta" asta insemnand ca merge acasa cu acte si telefon si are obligatia sa raspunda la orice solicitare. Plata intervalului 17-22 se realizeaza astfel : se ia telefonul mobil se calculeaza cate minute ai stat la telefon si suntem platit dublu pentru acele minute, nu depasesc 30 min niciodata. Mai mentionez ca in intervalul acesta 17-22 nu putem sa avem o activitate personala deoarece daca suna telefonul trebuie sa avem calculator si acte la indemana. Ma poate ajuta cineva cu sfaturi va rog? Ce sa facem sa fim platiti pentru orele pe care le folosim in interesul societatii? O zi frumoasa.
Ultima modificare: Marți, 1 Iulie 2014
kaleda, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:22, 1 Iulie 2014
1. Regula - orele de muncă suplimentară se compensează cu timp liber plătit acordat salariatului în următoarele 60 (șaizeci) de zile calendaristice de la efectuarea acestora. Deci, practic, pentru orele de muncă efectuate suplimentar, salariatul va avea liber, însă va primi salariu ca și cum ar fi mers la muncă în perioada respectivă.

2. Plata muncii suplimentare se face numai în cazul în care compensarea prin timp liber plătit nu este posibilă în cele 60 de zile ulterioare efectuării muncii. În acest caz, angajatorul va trebui să plătească salariatului un spor de minimum 75% din salariul de bază.
V-as ruga in primul rand sa ma lamuriti daca in acest caz "ore suplimentare" sunt concret minutele vorbite la telefom sau este intervalul orar in care noi trebuie sa fim la dispozitia societatii. va multumesc mult pentru raspuns.
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112 C.mun., este considerata munca suplimentara.

Asadar, de exemplu, programul de munca este de la ora 8.00 - 17.00 cu pauza de masa o ora, munca desfasurata de salariat la solicitarea angajatorului dupa ora 17.00 este considerata munca suplimentara.
imi puteti da un sfat? ce as putea face? eu inteleg ca trebuie sa avem dreptul la liber/sa fim remunerati pentru intreaga perioada cuprinsa intre 17-22 si noi primit "ore suplimentare" dupa minutele de pe telefon fizic consumate. va multumesc inca odata
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare neplatite si nerecuperate BOBILIKY BOBILIKY Buna ziua, Lucrez la o firma de distributie cu CM norma intreaga programul fiind 8.00-17.00,dar in acest interval se fac 4 tururi de distribuire a marfurilor ... (vezi toată discuția)
Consultatie ancairo ancairo Buna ziua, Sotul meu s-a angajat din data de 2 mai 2012 la o fabrica de fainuri proteice pe post de Inginer Productie cor 132101. Conform contractului de ... (vezi toată discuția)
Program de noapte llww llww Patronul unei firme de productie (adica se lucreaza efectiv,doar o ora pauza de masa) obliga angajatii la urmatorul program de mai multe luni de zile: ... (vezi toată discuția)