avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program de noapte

Patronul unei firme de productie (adica se lucreaza efectiv,doar o ora pauza de masa) obliga angajatii la urmatorul program de mai multe luni de zile: zilnic,in doua schimburi :7-18 si 18-6,fara a acorda sporuri salariale sau zile libere.Un salariat lucreaza o saptamana doar noaptea,saptamana urmatoare doar ziua.Nu ar trebuie ca dupa programul 18-6 sa fie liberi 24 ore?Este legal programul impus,daca nu,ce sfaturi aveti pentru angajati,tinand cont ca au fost amenintati cu desfacerea contractului de munca daca nu accepta programul.
Cel mai recent răspuns: Miruna SRU , utilizator 10:59, 22 Decembrie 2005
Timpul legal de munca este de 40 h/sapta. sau de maxim 48 h/sapta. incluzand orele suplimentare, durata poate fi prelungita peste 48 h cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de o luna/cazuri excep. la 12 luni, sa nu depaseasca 48 h.
Daca duarata de lucru este de 12 h va urma un repaus de 24h.
Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salaritului, exceptand cazurile de forta majora. Munca suplimentara se compenseaza prin orel libere platite in urmatoarele 30 de zile sau prin adaugarea unui spor la salariu. Sporul nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Munca de noapte , minim 3 ore in intervalul 22-06, se compenseaza prin program de lucru redus sau prin un spor de minim 15% din salariul de baza pt fiecare ora de munca prestata.
Cum la locul de munca respectiv nu se respecta nimic din prevederile legale, iar solutionarea amiabila nu este posibila, recomandat ar fi sa faceti o reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca in care sa evidentiati abuzurile angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

24 de ore de munca si 48 ore libere annmaria28 annmaria28 Buna ziua, Ce se intampla cand muncesti 24 de ore, iar 48 de ore sunt libere, fara a se tine cont de zilele legale libere (weekend, Paste, 1 Mai), iar ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare iulianmihu iulianmihu Am lucrat zilnic in jur de 18 ore, inclusiv sambata si duminica. In CIM sunt trecute 8ore zilnnic, nu mai mult de 40ore/saptamana. Cum se calculeaza si cum se ... (vezi toată discuția)
Ce obligatii au angajatorii ai caror angajati lucreaza in ture 24/48 Kostyka Kostyka Este cunoscut faptul ca in momentul de fata multe societati au obiect de activitate paza unor obiective economice. Unde activitatea este intensa, serviciul de ... (vezi toată discuția)