avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Dreptul de retentie, chirias care refuza sa plece
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Dreptul de retentie, chirias care refuza sa plece

Buna ziua, o sa fiu scurt. Parintii mei au avut un chirias. Chiriasul a plecat, nu a platit chiria pe 3 luni + datorii la cheltuieli de vre-o 1500 ron. Chiriasul si-a lasat o gramada de lucruri in apartament pe care urma sa le ia. Parintii mei au schimbat iala si au vrut initial sa ii inapoieze bunurile doar dupa plata datoriilor. I-am sfatuit sa nu faca treaba asta deoarece vor fi acuzati de furt sau sechestru. Stiu ca in vechiul cod era ceva cu dreptul de retentie, adica faptul sa retii bunurile daca le ai in posesia ta pana la plata datoriei. Ar fi mers treaba asta sau ar fi fost acuzati? Multumesc pt raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: CountPorcula1987 , utilizator 16:07, 3 Iulie 2014
Aveti dreptate.
S-a schimbat ceva in ceea ce priveste dreptul de retentie in Noul Cod in sensul in care creditorul poate retine bunul, pana cand debitorul achita, insa sa fie vorba de un bun provenit din acelasi raport juridic. La dvs. oricum nu se aplica, pt. ca bunul nu provine din contractul de inchiriere.
Va multumesc pt raspuns. Mama mea a vorbit si ea intre timp cu doi avocati (lucrand la cartea funciara se mai intalneste cu ei, mai cunoaste, etc.). Unul a spus 100% ca mine ca repede deschidetii usa ca va treziti pe penal pt sechestru bunuri sau furt, altul i-a spus ca rau a facut ca dupa ce a schimbat iala (adica im. dupa expirarea contractului de inchiriere) nu i-a sechestrat lucrurile "Doamna, trebuia sa mergi seara la politie, sa anunti ca ai schimbat iala si ca i-ai retinut lucrurile si motivul pentru care, a doua zi trebuia sa mergi la finante sa anunti ca l-ai dat afara si eventual sa specifici si acolo treaba cu retentia si ii retineai ce mai avea pana iti platea". Acum nu stiu ce sa mai cred,.... oricum pt 1800 ron (a mai venit intre timp o factura restanta) + 300E chirie (+impozit chirie finante ~80E) nu se merita nici riscul de dosar penal,.... Nicaieri pe net nu am gasit detalii exacte despre cum ar fi trebuit sa procedez (sa retin sau nu), am gasit mai mult commenturi de la chiriasi (cu datorii mult mai mari) care erau tot ei ofticati ca au fost dati afara (de parca cineva are obligatia sa ii tina pe ei). Rog persoanele de pe site daca pot si au timp sa isi mai dea cu parerea, nu de alta dar sunt sigur ca mai sunt multi in situatia mea si la un "search pe google" ar sti cum sa procedeze.

P.S. Al doilea avocat cand a auzit despre cine e vorba i s-a sculat parul in cap "Asta doamna,.... asta l-o nenorocit si pe cumnatu-so ii plateste rate la BRD si pr***** aia (nevasta-sa) inca sta cu el ca ii o incompetenta care toata viata n-o facut nimic si nu stie sa faca nimic". Deja m-am cam resemnat ca nu mai scot mare lucru de la el (cauta niste cunostinte sa vada ce bunuri are pe nume). Chiar daca firma e pe numele lui se poate cere insolventa firmei pentru faza de genu'? sau daca e trecut ca administrator i se poate pune poprire pe salar nu?
Astazi chiriasul (fostul) si-a platit 1100 ron datoria la asociatia de locatari si le-a promis parintilor mei ca pana luni (inclusiv) plateste si diferenta,.... sunt curios.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dat afară chiriașul unui prieten pentru că acumulase datorii și i-am reținut lucrurile până la plata lor. mi-a făcut plângere penală, ce s-ar putea întâmpla? gabriela1819 gabriela1819 Am avut un chiriaș pe care l-am scos afară din cauza neplatii chiriei si a datoriilor si i-am spus ca-n momentul în care aduce banii își vede lucrurile. ... (vezi toată discuția)
2 contracte incheiate - evaziune fiscala ??? bbn_1982 bbn_1982 Buna ziua! Am un apartament ce l-am dat in chirie. Am semnat cu chiriasul 2 contracte. Primul pe o valoare mai mare, iar al doilea pe care l-am declarat la ... (vezi toată discuția)
Retinere de bunuri dianaanton dianaanton Buna ziua. Sunt angajata a unei societati care a inchiriat un spatiu de la 1 ianuarie 2009. In contract apare o camera, hol si baie. Doar ca in luna martie ... (vezi toată discuția)