La minim, daca, in afara de Reg. Intern, nu mai este prevazuta nicaieri vreo grila (un CCM la nivel de unitate sau de sector).
In acest caz, angajatorul este obligat sa acorde salariul minim brut pe economie indiferent de studiile necesare ocuparii acelei functii .
Multumesc pentru raspunsuri. Eu vreau sa aduc in discutie si o anume discriminare care s-ar putea crea. Doi salariati care desfasoara activitate identica, cu rezultate identice, dar primesc salarii diferite doar pentru faptul ca unul este angajat pe 30.06 si are salariul de 1000 lei(cf, grilei), iar celallat, angajat pe 01.07, are salariu de 900 lei(prin desfiintarea grilei de la 01.07. Lucrul acesta, mie personal, mi se pare nefiresc, cel putin din punct de vedere moral.
Observatiile dvs. sunt corecte intr-o anumita masura.
Juridic, avem un mini-conflict intre doua institutii / principii de dreptul muncii, respectiv intre
- "caracterul individual al negocierii si al relatiei / contractului de munca" (care caracter individual ne spune ca fiecare salariat are salariul pui individual negociat, propriu, stabilit liber intre cele doua parti ale contractului. Conform acestui principiu, salariiile nu trebuie sa fie egale intre lucratori, cum nu sunt egale nici de la un agajator la altul. Fiecare va primi cat va negocia pentru sine, mai ales avand in vedere ca indivizii difera ca experienta, putere de munca, abilitati, posibilitati de dezvlotare pentru sine si pentru unitatea unde lucreaza, si chiar in functie de momentul angajarii, respectiv de nivelul pietei, alternativele si nevoia de forta de munca la data negocierii)
si
- principiul "la munca egala salariu egal" (aplicat mai ales cu referire la egalitatea intre femei si barbati).
Personal, inclin sa cred ca in cazul dvs. primul principiu are intaietate.
Sunt sigur ca diferenta de salariu din cazul expus nu este discriminare. Daca l-as considera discriminare, as ajunge la niste concluzii foarte ciudate cu privire la egalizarea automata a salariilor in unitatea respectiva, obligarea angajatorului sa mentina practic si peste 100 de ani o grila care nu mai are suport legal (RI sau CCM), uniformizarea lucratorilor indifener de considerente individuale sau de proiectele pentru care luceaza etc.
Nu cunosc cazuri de instanta similare cu ce povestiti dvs., nu stiu precis cum ar interpreta instantele situatia, dar opinia mea profesionala este cea din primul meu mesaj.
Personal am fost si sunt pentru diferentierea salariilor, folosindu-se toate criteriile posibile pentru aceasta. Ma refer la situatia in care diferentierea aproape nu este posibila: doi soferi de basculanta care lucreaza pe aceasi basculanta, efectueaza acelasi numar de kilometri parcursi, aceleasi cantitati de marfuri transportate, etc, dar primesc salarii diferite.Si situatii asemanatoare pot fi si in alte meserii.In situatia in care orice negociere a salariului este exclusa,acesti doi salariati vor primi salarii diferite.