avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept civil

In anul 1982 m-am mutat cu parintii mei in locuinta noua.La un an dupa mutare tatal meu si un alt vecin au cerut voie verbal unui alt vecin, care are casa in aval de noi(locuinta noastra este situata in panta)sa tranziteze curtea sa pentru realizarea canalizarii de care sa ne deservim impreuna cele trei familii.Mentionez ca nici vecinul din aval nu era racordat la reteaua principala de canalizare si nici nu era proprietar de drept la vremea respectiva. Costurile lucrarii (care are cea mai mare lungime la el in curte )au fost suportate in mod egal de cei trei beneficiari ai lucrarii,dar nu s-au facut inscrisuri nicaieri.Asa era la vremea aceea vecinii se intelegeau intre ei.La vremea respectiva vecinul caruia i s-a cerut acordul a fost incantat pentru ca a racordat si el in canalizare haznaua pe care o avea in curte,renuntand astfel la chemarea regulata a vitangei.Ulterior noi am realizat lucrari care sa nu afecteze proprietatea lui si anume am consolidat terenul in panta,am captat prin drenaje izvorul din curte si apa de la stresini in canalizare, pentru a nu se scurge in curtea lui.De la inceputul acestui an ne tot ameninta ca va astupa canalizarea ba chiar a invocat si o data limita pana la care ne mai lasa sa ne deservim de ea.Invoca faptul ca a facut actele succesorale dupa moartea sotiei si ca este stapan si face ce vrea el cu canalizarea.Mentionez ca nu avem solutii de a realiza o alta canalizare pentru ca terenul este in panta iar pozitionarea casei nu ne permite sa schimbam cursul firesc al apei.Ar exista o varianta prin curtea unei vecine dar nu mai am incredere nici macar prin inscrisuri sa apelez la vecini in ideea ca fiul ei doreste sa vanda dupa moartea ei proprietateaExecutarea unei lucrari gen fosa septica sau altceva de genul acesta, ne este imposibila deoarece veniturile nu ne permit.Costurile unei astfel de lucrari sunt enorme si cred ca si amplasarea terenului nu ne permite sa efectuam o asemenea lucrare.Celalalt vecin care se deserveste de aceasta canalizare, nu are nici el variante,se afla in aceeasi situatie ca si noi.
Avand in vedere conditiile in care au fost efectuate lucrarile si cei 30 de ani scursi de la intelegerea cu vecinul ce ma sfatuiti sa fac,la ce organe sa apelez avand in vedere faptul ca amenintarile din partea lui sunt tot mai dese.
Daca va recurge la gest, adica va infunda canalizarea caror organe trebuie sa ma dresez?
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2014
niscov, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ofelia Teodorescu , Avocat 17:21, 3 Iulie 2014
Formulati cerere de chemare in judecata, avand ca obiect "obligatia de a face" (sa va permita sa folositi canalizarea contruita de toti 3 proprietarii), si dovediti ca v-ati folosit timp de 30 ani toti 3 de aceasta canalizare in buna intelegere si, de asemenea, ca este singura exitenta la care va puteti fi racordati (martori, inscrisuri...etc).
Fiind un proces de durata, puteti solicita sa fiti lasati sa folositi canalizarea pe calea ordonantei presedintiale, care este o procedura speciala si se judecata de urgenta.
Doresc sa stiu daca am sau nu dreptul sa ma folosesc de aceasta canalizare in continuare.Are respectivul vecin dreptul sa recurga la obturarea canalizarii?Cine va trebui sa ajunga mai intai in instanta noi sau el?? Pot chema politia sa constate ca m-a privat de folosirea canalizarii?Cum sa ma adresez instantei daca scurgerea nu este astupata si primesc doar amenintari verbale?
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2014
niscov, utilizator
niscov a scris:

Daca va recurge la gest, adica va infunda canalizarea caror organe trebuie sa ma dresez?

Raspunsul pe care vi l-am dat este ca urmare a intrebarii dvoastre.

Daca aveti sau nu dreptul sa va folositi de o canalizare pentru care niciunul dintre dvoastra nu are acte de doveditoare, dar exista pe terenul unui vecin, e greu de spus.

Daca simtiti ca vi s-au incalcat drepturile puteti solicita concursul organelor de polite si, de asemenea, instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu vecinii de curte: cum le pot desființa legal canalizările făcute pe terenul meu? ContSters441080 ContSters441080 Buna ziua, as dori sa stiu ce solutii legale exista pentru urmatoarele situatii: 1. vecinul din laterala casei mele isi deverseaza apa menajera intr-o ... (vezi toată discuția)
Pot taia o teava a vecinilor care trece pe proprietatea mea? alynutza1973@yahoo.com alynutza1973@yahoo.com Locuiesc intr-un cartier rezidential(un ansamblu de case lipite una de alta),avand o hazna comuna iar teava de scurgere trece de pe o proprietate pe alta.Acum ... (vezi toată discuția)
Neînțelegeri vecini Irinaria Irinaria Buna ziua! In urmă cu aproximativ 19 ani pe terenul proprietate al unui vecin s-au efectuat lucrări pentru o canalizare în care s-au racordat încă 2 ... (vezi toată discuția)