Incepand din anul 2012, (dupa ce am iesit din somaj) nu am mai gasit servici, dar imi platesc, lunar, contributiile la pensii si sanatate, PE PERSOANA FARA VENIT.
1) In anul 2013 mi-am vandut locuinta. In astfel de situatie, fiind persoana fara venit in anul vanzarii casei, dar cu contributia platita, ANAF imi poate face impunere pe venitul din tranzactia imobiliara (pentru CAS)?
2) Fiind persoana fara venit, trebuia sa depun la ANAf acea declaratie fiscala anuala incepand cu 2012?
Multumesc.
Intrucat ati vandut locuinta in 2013, ANAF nu va va imputa CASS la valoarea tranzactiei avand in vedere ca erati asigurat voluntar la sanatatate si pensii si plateati contributiile la acea data.
Daca insa ati tinut banii, incasati pe casa, in banca, in depozit, iar depozitul a generat dobanzi, e posibil ca ANAF sa va impute CASS+penalitati, pe acele venituri, suplimentar fata de asigurarea de CASS pe care ati facut-o din proprie initiativa.
Se plateste impozit pe orice venit daca nu esti angajat cu contract de munca si chiar daca iti platesti din proprie vointa CASS lunar.
Nefiind angajat cu contract de munca, se considera ca din momentul in care ai realizat un venit, datorezi CASS la valoarea venitului realizat si nu mai poti plati CASS din proprie vointa , la valoarea salariului minim pe economie.
Insa am citit pe acest forum ca din 2012 nu s-ar mai impozita veniturile din transferurile imobiliare proprietate personala, dar nu pot fi sigura de acest lucru. Verificati la ANAF. Ei au competenta incepand cu 01.07.2012.
E buna recomandarea de a intreba la ANAF, Codul Fiscal fiind modificat si ras-modificat...
Din punctul meu de vedere, la tranzactiile cu imobile, realizate dupa 1 iulie 2012, se aplica art. 78 din Codul fiscal - venituri din alte surse:
(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 41 lit. a) - h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum şi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol.
art. 41 litera
h) venituri din transferul proprietăţilor imobiliare, definite conform art. 77^1;
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Vanzare imobil
mirellapaun
in anul 2011 am fost asigurata la sanatate ca persoana fara venit,am platit contributie ianuarie-decembrie 2011 - 5,5% la salariul minim pe economie.in august ... (vezi toată discuția)