avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art. 17 (2) CCMUN
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art. 17 (2) CCMUN

Buna dimineata,

Art. 17 alin. 2 din contractul colectiv unic national spune:
(2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu
beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de
salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul
vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.

Intrebari:
1. Ce inseamna "nu beneficiaza de cresa sau camin" ( nu le acorda angajatorul aceasta facilitate, nu exista cresa sau camin in zona, mama nu doreste sa trimita copilul la cresa)?
2. Ce inseamna "pot lucra" din punct de vedere al angajatorului? Este acesta obligat sa reduca programul la o simpla solicitare, sau are posibilitatea de a refuza pentru motive obiective - fireste?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: bobo24 , utilizator 14:43, 12 Mai 2009
Cum interpretez eu "nu beneficiaza de cresa sau camin" = in momentul solicitarii programului redus, copilul salariatei nu este inscris la cresa sau camin.
Ca sa-l convinga pe angajator, salariata trebuie sa motiveze cu unul din argumentele spuse mai sus: inexistenta unei crese in zona, cresa prea departe de domiciliu, lipsa de locuri, posibilitati materiale reduse etc.).
Exista posibilitatea pentru angajatori de a acorda tichete de cresa cf(Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă)
Eu nu stiu insa angajatori care sa fi acordat astfel de facilitati.
1. este posibil ca la data la care salariata face cerere sa lucreze 6 ore pe zi sa fie in cursul anului scolar, deci copilul nu poate fi inscris atunci la camin sau cresa.
2. mama poate lucra 6 ore, daca vrea. daca nu are cu cine lasa copilul in cele 8 ore pe zi, sau mai multe, cat lucreaza, ea poate opta sa lucreze 6 ore pe zi. cu conditia sa fie de acord si angajatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programul de lucru la revenirea din cic camina23 camina23 Pana la implinirea varstei de 2 ani a bebelusului vreau sa ma reintorc la serviciu. Intrebarile mela ar fi: 1. Pot face cerere pentru a lucra doar de luni ... (vezi toată discuția)
Program de munca de 6 ore soso35 soso35 Buna ziua. Sotia s-a intors la serviciu din CCC, eu beneficiind de acesta pana cand copilul implineste 2 ani adica inca 11 luni. In aceasta ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la serviciu sonkasb sonkasb Buna ziua,ma intereseaza sa stiu daca ma pot intoarce la serviciu desi sunt in cresterea copilului pana la 2 ani - angajatorul are nevoie de mine si ma cheama ... (vezi toată discuția)