avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program de munca de 6 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program de munca de 6 ore

Buna ziua.
Sotia s-a intors la serviciu din CCC, eu beneficiind de acesta pana cand copilul implineste 2 ani adica inca 11 luni.
In aceasta situatie ea poate beneficia de programul redus de 6 ore sau poate refuza turele de noapte?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 21:33, 7 Noiembrie 2009
Drepturile mamei care alapteaza, conferite de OUG 96/2003 nu au legatura cu faptul ca beneficiati dvs de indemnizatia crestere copil.
Buna ziua.

Prevederea la care va referiti face parte din Contractul Colectiv de munca la nivel national 2007-2010, art.17.

Acesta precizeaza urmatoarele:

art.16 (10) - femeile gravide, lauzele si femeile care alapteaza nu pot presta munca de noapte.

art.17 - salariatii care renunta la concediul la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani beneficiaza de reducerea duratei normale de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa fie afectate salariul de baza sau vechimea in munca; se poate acorda si program decalat, cu alte ore de incepere a programului de munca, daca angajatorul are posibilitatea sa faca acest lucru
- femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu jumatate de norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat, considerandu-se vechime in munca si timp lucrat cu norma intreaga.

Astfel, conform prevederilor Contractului colectiv, sotia dvs. poate beneficia de reducerea programului de lucru cu 2 ore.
buna seara, timp de 2 ani salariata va beneficia de program redus de lucru dar platit ca pentru norma intreaga pentru ca a renuntat la concediul pentru cresterea cop[ilului? Ordonanta 96/2003 prevede numai un an pentru alaptat.Dar pana la impilnire varstei de 6 ani a copilului ,program de lucru 4 ore dar platit ca pentru 8?Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Noiembrie 2009
roho, utilizator
Programul redus la 6 ore este pana la 2 ani.
Nu exista diferente intre mamele care alapteaza natural sau artifical.

Program redus pentru copiii mai mari se poate doar in localitatile in care nu exista cresa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreruperea concediului de ingrijire al copilului pana la 2 ani lili2003stoica lili2003stoica exista vreo reglemntare pt. medici, care sa le dea dreptul , daca intrerup concediul de ingrijire al copilului pana la varsta de 2 ani si reincep activitatea ... (vezi toată discuția)
Programul de lucru la revenirea din cic camina23 camina23 Pana la implinirea varstei de 2 ani a bebelusului vreau sa ma reintorc la serviciu. Intrebarile mela ar fi: 1. Pot face cerere pentru a lucra doar de luni ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din cic maria- maria- Daca o salariata se intoarce din concediu de ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani mai beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru ... (vezi toată discuția)