1. Daca aveti CCM inseamna ca aveti si sindicat sau, macar, reprezentanti ai salariatilor. Prin acestia, care au semnat si CCM, intrebati angajatorul de ce nu se respecta prevederile CCM.
2. Intrebati-i si pe reprezentantii alesi de dvs. de ce nu verifica respectarea CCM, asa cum zice art.99 din CCMUNN pe anii 2007-2010 (un articol asemanator trebuie sa fie si in CCM al dvs.):
ART.99. - Angajatorii recunosc dreptul reprezentantilor organizatiilor sindicale de a verifica la locul de munca modul in care sunt respectate drepturile salariatilor prevazute in contractul colectiv de munca.
3. Daca nu se rezolva, atunci aveti posibilitatea de a actiona pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta.
Domnule Valeriu, D-voasta ati raspuns la multe intrebari de-ale mele. Raspunsurile m-au satisfacut. Poate cunoasteti cazul meu mai indeaproape. Contabila (nu stiu de ce) nici acum dupa controlul celor de la ITM nu vrea sa intre in legalitate, respectiv spune ca nu primim salarii compensatoare, ca in zilele de preaviz intra si concediul de odihna, inca nu a trimis notificari sa ne instiinteze in scris pe fiecare de decizia ITM/ului, etc. In ceea ce priveste reprezentantii sindicali - mai bine fara ei. Nu stiau nici de salarii compensatorii nici de nimic. Am impresia ca si ei joaca dupa ce li se canta de sus. Este normal ce v-am intrebat la punctuele de mai sus, sau nu? Credeti ca am dreptate? D-voastra intelegeti la punctul 1) ca trebuie, sau nu trebuie sa primim suma si daca suntem in concediu medical? Eu inteleg ca da. La punctul 3) la fel, platim cotizatia integral si daca suntem toata luna in concediu medical, dar cand ai nevoie de ei, se ghemuiesc la colt. Nu trag nicio nadejde ca voi primi raspuns de la angajatii institutiei noastre.
stelamudura a scris:
Domnule Valeriu, D-voasta ati raspuns la multe intrebari de-ale mele. Raspunsurile m-au satisfacut. Poate cunoasteti cazul meu mai indeaproape. Contabila (nu stiu de ce) nici acum dupa controlul celor de la ITM nu vrea sa intre in legalitate, respectiv spune ca nu primim salarii compensatoare, ca in zilele de preaviz intra si concediul de odihna, inca nu a trimis notificari sa ne instiinteze in scris pe fiecare de decizia ITM/ului, etc. In ceea ce priveste reprezentantii sindicali - mai bine fara ei. Nu stiau nici de salarii compensatorii nici de nimic. Am impresia ca si ei joaca dupa ce li se canta de sus. Este normal ce v-am intrebat la punctuele de mai sus, sau nu? Credeti ca am dreptate? D-voastra intelegeti la punctul 1) ca trebuie, sau nu trebuie sa primim suma si daca suntem in concediu medical? Eu inteleg ca da. La punctul 3) la fel, platim cotizatia integral si daca suntem toata luna in concediu medical, dar cand ai nevoie de ei, se ghemuiesc la colt. Nu trag nicio nadejde ca voi primi raspuns de la angajatii institutiei noastre.
Pana la instanta, cine ar mai putea verifica statele de plata? Multumesc
1. In urma controlului ITM (daca s-a facut la sesizarea dvs.) terbuia sa primiti un raspuns cu cele constatate si masurile luate.
2. Amenintati-o pe contabila ca o dati in judecata (ori atat o duce mintea ori e pusa de sefi sa va faca sicane).
3. Daca asa scrie in CCM (si nu este ilegal) trebuie respectat ce scrie acolo (si drepturile lunare si tichetele cadou).
4. Cotizatia de sindicat se achita oricum (un salariat este membru de sindicat si in concediu de odihna si in concediu medical). Pacat ca liderii de sindicat uita ce CCM au semnat, sau se fac ca uita.
5. Ar mai putea verifica statele de plata cei de la ITM, dar ziceti ca au fost in control.
6. Solutie este sa actionati in judecata pe nagajator, asa cum v-am spus mai sus. Fiind litigiu de munca sunteti scutita de taxe.
Succes!
Da, eu am facut sesizarea la ITM (m-am referit la preaviz de 20 zile, nu de 15, la acordarea salariului compensator si la un criteriu, acela ca sunt unic intretinator al familiei - cu copil minor si celalalt student), au venit, au verivicat, mi-ar raspuns favorabil in scris cei de la ITM, In sensul ca: au fost dispuse institutiei masuri in vederea acordarii unui preaviz de 20 zile si a cel putin unui salar compensator, conform CCMUN 2007-2010 si ca daca mai am alte pretentii de la aceasta institutie, precum si in cazul in care mi se refuza acordarea acestor drepturi, aspectele sesizate de mine intrunesc elementele unui litigiu de munca, motiv pentru care considera ca sunt indreptatita sa ma adresez Tribunalului in conformitate cu prevederile art.281 - art. 284 din Legea 53/2003 modificata, coroborat cu art. 67 si art 68 din Legea 168/1999. Insa, la acea data eu nu am observat cele 3 probleme(de salarizare) pe care le-am expus adineaori, deci nu le-am trecut in sesizarea mea la ITM.. Ma voi adresa din nou ITM-ului, spre a verifica si aceste aspecte. Oricum, ITM-ul a fost promt, a raspuns sesizarii mele foarte rapid.
Va multumesc, D-le Tudor Valeriu. Sa aveti o zi minunata.