avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... anunt sarcina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

anunt sarcina

Buna ziua,
Spuneti-mi va rog frumos daca o salariata gravida aduce instiintare scrisa si la aceasta instiintare ataseaza buletinul ecografic prin care este diagnosticata sarcina, este acoperita de lege?
Trebuie neaparat adeverinta?Este vorba despre o colega care inca nu are medic de familie iar medicul ginecolog i-a dat acest buletin ecografic si i-a spus ca e bun.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: lilky , utilizator 17:33, 30 Iunie 2009
Buna dimineata ,

Atasez aici o intrebare la care eu nu gasesc un raspuns clar in legislatie .

Ref. la instiintarea in scris a angajatorului despre sarcina .
Aceasta instiintare trebuie sa se faca dupa o anumita perioada ? ( de exemplu dupa primele 2,3,4..... luni de sarcina )
Nu gasesc nici un termen de felul asta, si e pacat de persoanele care "pica" in dizgratia unei "assistant manager". Primesc preaviz de concediere inainte de a-l anunta oficial pe sef ca este insarcinata .


Ma poate lamuri cineva ?

Multumesc anticipat
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 96 din 14 octombrie 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca
Art. 2.
c) salariata gravida este femeia care anunta în scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa îi ateste aceasta stare;
Art. 3. - (1) Salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligatia prevazuta la alin. (1) si nu informeaza în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligatiile sale prevazute în prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia celor prevazute la art. 5, 6, 18, 23 si 25.
Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat în scris de catre o salariata ca se afla în una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligatia sa înstiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza îsi desfasoara activitatea.
(2) De la data primirii înstiintarii medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de munca vor verifica conditiile de munca ale salariatei la termenele si în conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
Art. 6. - (1) Angajatorii sunt obligati ca, în termen de 5 zile lucratoare de la data întocmirii raportului, sa înmaneze o copie a acestuia sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
(2) Angajatorii vor informa în scris salariatele asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de munca, precum si asupra drepturilor care decurg din prezenta ordonanta de urgenta
Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului sa dispuna încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla în concediul de risc maternal;
c) salariatei care se afla în concediul de maternitate;
d) salariatei care se afla în concediul pentru cresterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla în concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b)-e) se extinde o singura data cu pana la 6 luni, dupa revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica în cazul concedierilor pe motive economice ce rezulta din desfiintarea postului ocupat de salariata, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii angajatorului, în conditiile legii.
(4) Prevederile alin. (1) lit. d) si e) si ale alin. (2) si (3) se aplica în mod corespunzator si salariatilor barbati aflati în situatiile respective.
Art. 22. - (1) Salariatele prevazute la art. 21 alin. (1), ale caror raporturi de munca sau raporturi de serviciu au încetat din motive pe care le considera ca fiind legate de starea lor, au dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, în termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, conform legii.
(2) Actiunea în justitie a salariatei prevazute la alin. (1) este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar. Art. 23. - În cazul în care o salariata contesta o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat sa depuna dovezile în apararea sa pana la prima zi de înfatisare.
Art. 24. - (1) Angajatorul care a încetat raportul de munca sau de serviciu cu o salariata prevazuta la art. 21 are obligatia ca, în termen de 7 zile de la data comunicarii acestei decizii în scris catre salariata, sa transmita o copie a acestui document sindicatului sau reprezentantilor salariatilor din unitate, precum si inspectoratului teritorial de munca ori, dupa caz, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
(2) Copia deciziei se însoteste de copiile documentelor justificative pentru masura luata.
Art. 25. - (1) Inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza îsi desfasoara activitatea angajatorul sau, dupa caz, Agentia Nationala a Functionarilor Publici, în termen de 7 zile de la data primirii deciziei prevazute la art. 23, are obligatia sa emita aviz consultativ corespunzator situatiei constatate.
(2) Inspectoratul teritorial de munca sau, dupa caz, Agentia Nationala a Functionarilor Publici va transmite avizul angajatorului, angajatei, precum si sindicatului sau reprezentantilor salariatilor din unitate.

Pentru a beneficia de toate drepturile legale, potrivit OUG nr.96/2003, salariatele trebuie sa informeze in scris angajatorul despre starea lor si sa depuna actul medical doveditor

Logic, este sa-ti anunti angajatorul despre starea de sarcina, cat mai repede, pentru a beneficia de toate prevederile legii. Cu cat o faci mai tarziu, sau deloc, angajatorul nu poate fi tras la raspundere
Se anunta in scris angajatorul si se prezinta dovada / adeverinta de la medic cat mai curand de la momentul in care salariata a aflat ca este insarcinata. Nu exista un termen exact.
Pentru a nu avea probleme puteti obtine pe instiintarea facuta angajatorului un numar de inregistrare de la domnisoara secretara si daca nu da mai departe actul sefului este exact problema ei cu seful. Aceasta instiintare plus o copie a dovezii ce atesta starea de graviditate va fi depusa si la Personal pentru a putea fi pusa in dosar.
In Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 93 din 2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, aprobate prin HG nr. 537 din 2004, se specifica:
ART. 2 În vederea aplicãrii prevederilor ordonantei de urgentã se parcurg în mod obligatoriu urmãtoarele etape:
a) salariata gravidã efectueazã consultatii prenatale la medicul de familie si, dupã caz, la medicul specialist, în vederea atestãrii stãrii sale fiziologice de graviditate, în conformitate cu art. 2 lit. c) din ordonanta de urgentã;
b) medicul de familie si/sau, dupã caz, medicul specialist completeazã Carnetul gravidei si Anexa pentru supravegherea medicalã a gravidei si lãuzei pentru atestarea fie a stãrii fiziologice de graviditate, fie a faptului cã salariata a nãscut recent sau cã alãpteazã, în conformitate cu Ordinul ministrului sãnãtãtii nr. 12/2004 pentru adoptarea Protocolului privind Metodologia efectuãrii consultatiei prenatale si a consultatiei postnatale, Carnetului gravidei si Anexei pentru supravegherea medicalã a gravidei si lãuzei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 53 din 22 ianuarie 2004;
c) salariata înstiinteazã angajatorul, depunând, în copie, Anexa pentru supravegherea medicalã a gravidei si lãuzei, completatã corespunzãtor de medic, la compartimentul resurse umane din cadrul unitãtii, însotitã de o cerere scrisã care sã continã informatii referitoare la starea proprie de maternitate, în conformitate cu art. 2 lit. c) - e) din ordonanta de urgentã, si, dupã caz, solicitarea de a i se aplica mãsurile de protectie prevãzute de aceasta;
d) angajatorul transmite copii de pe documentele depuse de salariatã, în termen de 10 zile lucrãtoare de la data depunerii lor, medicului de medicina muncii, care asigurã supravegherea stãrii de sãnãtate a angajatilor din unitate, precum si inspectoratului teritorial de muncã în a cãrui razã teritorialã îsi desfãsoarã activitatea;
e) angajatorul împreunã cu medicul de medicina muncii efectueazã evaluarea privind riscurile la care este supusã salariata la locul ei de muncã, întocmesc si semneazã Raportul de evaluare privind riscurile la care este supusã salariata la locul ei de muncã, denumit în continuare Raport de evaluare, întocmit conform art. 5 alin. (2) din ordonanta de urgentã;
f) în baza Raportului de evaluare, angajatorul înstiinteazã salariata, în termenul prevãzut la art. 9 alin. (3), despre rezultatele evaluãrii privind riscurile la care poate fi supusã la locul ei de muncã si despre mãsurile suplimentare de protectie pe care trebuie sã le respecte atât angajatorul, cât si salariata prin Informarea privind protectia maternitãtii la locul de muncã, întocmitã potrivit modelului prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentele norme metodologice;
g) salariata ia cunostintã de continutul Informãrii privind protectia maternitãtii la locul de muncã si, dacã este cazul, solicitã concediu de risc maternal, în conditiile prevãzute la art. 5, 6 si 7;
h) inspectoratul teritorial de muncã, în termen de 30 de zile lucrãtoare de la data primirii documentelor, efectueazã o verificare a conditiilor de muncã ale salariatei pentru a verifica modul în care se respectã prevederile ordonantei de urgentã si ale prezentelor norme metodologice. Rezultatele controlului vor fi înaintate în scris angajatorului, iar în cazul constatãrii neîndeplinirii unor mãsuri vor fi aplicate sanctiunile prevãzute de lege.

Art. 6 - (3) În cazul salariatei gravide, documentul medical trebuie sã continã data prezumtivã a nasterii, precum si recomandãri privind capacitatea de muncã a acesteia pe timp de zi sau, dacã este cazul, pe timp de noapte, precum si în condiþii de muncã definite în prezentele norme metodologice ca insalubre sau greu de suportat.
(6) Salariata va prezenta angajatorului, în copie, documentul medical mentionat la alin. (1), în maximum 5 zile lucrãtoare de la data eliberãrii.

ART. 26 În întelesul art. 20 din ordonanta de urgentã, munci în conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat sunt urmãtoarele:
a) colectarea, transportul si depozitarea dejectiilor menajere, umane, animaliere;
b) igienizarea grupurilor sanitare;
c) sãpatul santurilor;
d) încãrcatul sau descãrcatul cu lopata al diverselor produse;
e) ridicarea unor greutãti mai mari de 10 kg;
f) munca în conditii de expunere la temperaturi extreme, definite conform prevederilor Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 99/2000 privind mãsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor încadrate în muncã, aprobatã prin Legea nr. 436/2001.


Dupa cum vedeti, trebuie parcurse niste etape, in ordinea prevazuta in legislatie.
Este foarte important pentru angajator sa respecte aceste cerinte, altfel raspunde in cazul in care salariata insarcinata pierde copilul din cauza conditiilor de la locul de munca sau al felului muncii.
TONINHO, exista termen: art. 6 alin 6 din HG 537 din 2004
Succes
6) Salariata va prezenta angajatorului, în copie, documentul medical mentionat la alin. (1), în maximum 5 zile lucrãtoare de la data eliberãrii.

1. OG 96 NU 93- atentie, daca vreti sa folositi articole dintr-un act normativ !
2. Userul a intrebat despre data la care angajata insarcinata trebuie sa instiinteze angajatorul ! La 5 zile dupa eliberarea adeverintei de catre medic, dar cand merge la medic , e problema ei ! Poate nu vrea sa se stie in firma ca este insarcinata, va face avort si nu vrea sa bata toba, sau tatal nu trebuie sa afle inca, etc., etc., etc., mare e gradina raiului !
3. Din momentul anuntarii angajatorului, nu mai trebuie decat sa aiba grija de ea si sarcina.
4. incep termenele ptr. patron, sa faca tot ce e specificat in lege.
Deci : angajata beneficiaza de protectia maternitatii din momentul in care instiinteaza in scris angajatorul. La o luna, la cinci, la opt, sau deloc. E bine sa o faca totusi, deoarece si ca mama care alapteaza beneficiaza de protectie !
:ok:

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil amyeva23 amyeva23 Buna ziua, Lamuriti-ma si pe mine, va rog, cum se procedeaza in cazul in care esti insarcinata pentru a-ti anunta angajatorul si alte nelamuriri in ceea ce ... (vezi toată discuția)
Instiintarea angajatoului de catre o gravida Raluca333 Raluca333 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca o angajata aduce la firma un concediu medical cu codul de boala 745 (hemoragia de la debutul sarcinii), dar aceasta nu a ... (vezi toată discuția)
Concediu medical debut sarcina bianchina18 bianchina18 Ma aflu in urmatoarea situatie, acum o saptamana am aflat ca sunt insarcinata si am avut hemoragie chiar in ziua in care mi s-a confirmat sarcina iar medicul ... (vezi toată discuția)