avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata nedatorata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata nedatorata

Asociatia de Proprietari a emis o chitanta pentru plata cheltuielilor de judecata inainte de finalizarea unui litigiu pentru plata cotelor de intretinere. Proprietarul parat a achitat de buna credinta crezand ca intr-adevar este obligat la plata onorariului avocatial. La cateva luni de la plata ii parvine hotararea judecatoreasca, de fapt o incheiere de renuntare la judecata (achitase intretinerea inainte de primul termen) in care se specifica faptul ca nu se acorda cheltuieli de judecata. Consider ca cei din conducerea asociatiei au fost de rea credinta cand au cerut plata onorariului avocatial motiv pentru care sunt interesata sa aflu daca locatarul poate promova o actiune in repetitiune pentru recuperarea sumei. Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: LILIANA FLEANCU , Consilier juridic 00:50, 4 Iulie 2014
Formularea unei actiuni in repetitiune intervine în cazul în care o sumă de bani a fost plătită în temeiul unei hotărâri judecătorești și, ulterior, tot printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă s-a stabilit că actul care a stat la baza emiterii titlului executoriu este nul, cel care a plătit în temeiul acestui act nul are dreptul la restituire, deoarece nulitatea are efect retroactiv, deci obligaţia apare ca şi când nu a existat niciodată, iar părţile urmează a fi repuse în situaţia anterioară.
Cum dvs. nu ati platit in temeiul unei hotarari judec. definitive ci in temeiul unei speculatii procedurale, iar in urma platii efectuate vi s-a emis doar o chitanta, fiind vorba de o plata nedatorata puteti merge mai degraba pe actiune in constatare cu anulare chitanta si restituirea sumei ca fiind plata nedatorata, sau dupa ce ii notificati sa va restituie suma platita ca fiind nedatorata, iar daca acestia nu v-o restituie - obligatia de a face

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata lucrului nedatorat prodigy prodigy Buna dimineata! Am o mica problema: contabilitatea firmei mele a platit din greseala de doua ori aceasi factura. Desigur, prestatorul care a incasat acesti ... (vezi toată discuția)
Ce cheltuieli de judecată datorez în cazul admiterii în parte a acțiunii reclamantei? palaceathena palaceathena In prima instanta, reclamantei, care a formulat o actiune in pretentii, i s-au admis 70% din pretentii. In intampinare am fost de acord cu jumatate din suma ... (vezi toată discuția)
Plata nedatorata???? Indraznesc cu o problema. S-a platit o suma de bani cu mult peste ceea ce trebuia sa se plateasca in baza unui contract de furnizare apa calda cu plata ... (vezi toată discuția)