avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... plata nedatorata????
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

plata nedatorata????

Indraznesc cu o problema.

S-a platit o suma de bani cu mult peste ceea ce trebuia sa se plateasca in baza unui contract de furnizare apa calda cu plata lunara. Acest fapt s-a datorat unei neatentii, unei greseli din cauza cunoscutei treceri la leul greu, iar virgula a fost mutata aiurea ca sa zic asa, deci va dati seama ce a iesit. Cel care a primit plata taraganeaza restituirea.
Poate fi vorba de o plata nedatorata si deci se poate formula actiune in restituirea platii nedatorate ?

Va multumesc mult pt. orice sfat !!
Sigur ca plata nedatorata poate fi ceruta inapoi printr-o actiune.
O alta solutie ar fi compensarea cu obligatii viitoare (vine iarna)catre cel care a primit plata nedatorata (eu as alege aceasta varianta, pentru ca dureaza mai putin.)
In cazul compensarii, eventual, pentru lipsa de folosinta a sumei de restituit, prin negocieri se pot obtine ceva daune care si ele la rindul lor sa faca obiectul unei operatiuni de compensare.
Să se calculeze penalităti de întârziere, eventual si rata inflatiei, sigur prin compensare se rezolvă mai rapid, decât prin instantă.
Va multumesc pt. sfaturi!!
Din pacate este o suma mult prea mare care nu poate fi data in avans. Am calculat si este vorba de cativa ani buni de prestare a acestor servicii lunare, de care pe viitor nu suntem siguri, avand in vedere ca s-ar putea sa ne mutam. De aceea si taxa de timbru este mare. De altfel nici nu putem sa facem plati in avans.

Insa as vrea sa va mai retin atentia cu ceea ce am citit in Filipescu "In practica, restituirea platii nedatorate nu se intemeiaza pe ideea de culpa."
In speta, poate fi vorba de asa ceva?? Ce sa inteleg mai exact?
Este vorba de culpa accipiensului sau a solvensului? Sau...

Multumesc inca o data!!
Corect, restituirea platii nedatorate nu se intemeiaza pe culpa, ci pe imbogatirea fara just temei. Culpa reprezinta o conditie pentru plata pagubelor cauzate prin fapte ilicite proprii sau ale persoanelor ori lucrurilor ce se afla in grija respectivului, etc( art 998 - 1001 cod civil, ma rog discutia nu este asa de simplista, pentru fiecare caz in parte)
hai salut..daca nu-ti convine calea compensatiei,atunci iti ramane numai actiunea in restituirea platii nedatorate(repetitiunea)...pt ca nu se intemeiaza pe culpa SOLVENSULUI ,neglijentza acestuia nu este sanctionata prin imposibilitatea de a-si recupera suma de bani platita fara titlu...la fel si imbobatirea fara just temei(pt domnul julixu)..iar culpa e o conditie pt faptele ILICITE(cu exceptia raspunderii parintilor pt fapta copilului lor minor)..dar plata lucrului nedatorat este un FAPT JURIDIC LICIT...

daca se va demonstra ca accipiensul a fost de rea credinta(adica a cunoscut in momentul cand a-ti platit ,ca suma depasea prestatia,si nu era indraptatit sa o ia) atunci va fi obligat la restituirea sumei plus dobanda
daca se va constata ca accipiensul e de buna credinta...va fi obligat doar la plata sumeai nedatorate
pa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata nedatorata sarah1985 sarah1985 Asociatia de Proprietari a emis o chitanta pentru plata cheltuielilor de judecata inainte de finalizarea unui litigiu pentru plata cotelor de intretinere. ... (vezi toată discuția)
Drept penal INOCENTIA ZISSU INOCENTIA ZISSU Va pun in discutie urmatoarea situatie. Firma \"X\" vireaza dintr-o eroare, o suma de bani, 250 milioane lei vechi, firmei :Y\", pe data de 06.02.2006.(fara ... (vezi toată discuția)
Intrebare ContSters97324 ContSters97324 Am platit unei societati o suma de bani in avans reprezentand contravaloarea unei chirii pentru un teren pe care urma sa fac un contract de inchiriere, Dupa ... (vezi toată discuția)