Trebuie sa tineti cont de foarte multe aspecte, si in situatia actuala e de-a dreptul riscant sa preiei un SRL necunoscut, fara un motiv intemeiat. Nu este mai simplu sa va infiintati propria firma??
Daca insistati in preluare, nu s-ar gasi alte metode - de exemplu sa cumparati marca firmei respective, sau doar activele ei care va intereseaza?
In cazul unei cesiuni, trebuie sa verificati la ORC asociatii si administratorii, trebuie sa le cereti declaratii pe propria raspundere la notar de preferinta, cu privire la eventualele litigii, popriri pe conturile societatii, orice dosare executionale pe rol, biletele si cecurile emise s.a.m.d.
Cereti un certificat de atestare fiscala de la finante ca sa vedeti ce datorii au acolo, cereti extrase de cont la zi de la toate bancile unde declara ca au conturi, schimbati specimenele de semnatura de la banci in chiar ziua cesiunii - depuneti la banci copii legalizate dupa actele de cesiune si fie li se suspenda lor dreptul de semnatura pana la inscrierea in registrul comertului a contractului de cesiune de parti sociale, fie vi se accepta direct dvs. specimenul de semnatura in locul lor.
Solicitati de la banca dvs. o verificare in CIP a firmei - acolo veti vedea daca are bilete la ordin refuzate sau chiar CEC-uri, deci daca este in interdictie bancara sa nu, si veti vedea si suma refuzurilor - cereti explicatii pentru fiecare refuz mai vechi de 3 ani ( dovada platii beneficiarului BO sau CEC-ului refuzat prin chitanta sau OP), si tineti cont ca fiecare refuz din CIP= risc de executare silita ulterioara din partea beneficiarului titlului de credit.
Solicitati si o verificare in CRB a firmei respective, ca sa vedeti ce fel de credite are - daca are, daca sunt credite inregistrate solicitati bancilor in cauza situatii ale derularii creditelor.
Faceti o verificare la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare a avizelor inscrise pe numele si CUI-ul firmei respective.
Verificati daca situatiile financiare din ultimii ani, pe care trebuie sa vi le predea - bilanturile anuale - corespund cu cele de pe www.mfinante.ro.
Solicitati situatia tuturor bunurilor firmei, si intocmiti p-v de predare-primire pentru fiecare. Atentie la bunurile imobile si nu numai, s-au mai vazut cazuri de instrainare intre momentul cesiunii si data inregistrarii ei la ORC
In fine, daca mai doriti sa faceti cesiunea, inserati in contract o clauza de rezolutiune automata a cesiunii, cu daune interese si de repunere a partilor in situatia anterioara, pentru cazul in care apar neconcordante intre cele declarate de cedenti cu privire la firma - datorii, bunuri detinute etc, si realitate. De asemenea, puteti sa le cereti cedentilor sa garanteze personal, in solidar cu firma, orice alte datorii care nu sunt inregistrate in evidente/nu va sunt prezentate.