avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Abuz de putere!
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Abuz de putere!

Acum cateva zile am vrut sa fac declaratia pentru casatorie. Avand domiciliul in alta localitate decat unde trebuia sa se citeasca starea civila a trebuit sa imi pun viza de flotant. ajung in fata ofiterului de stare civila si imi spune da, voi nu sunteti la mine nu va pot oficia casatoria, ii spun sa se uite mai atent, dupa ce verifica, imi spune ca da dar eu sambata nu sunt platita sa vin la serviciu, daca vreau vin din placere, o intreb daca nu se poate achita o taxa pentru asta si imi spune ca ea nu este matura mea de sters pe jos si ca daca ea vrea sa faca lucrul acesta il face din placere. Pentru ca discutia nu ducea nicaieri ne-am luat actele si am mers la primaria unde aveam domiciliul. doresc sa stiu cum ar trebui sa se procedeze in acest caz nu pentru mine dar in acea zona sunt persoane care se inclina in fata unui ofiter de stare civila doar pentru ai scoate copilului certificatul de nastere si este capabil sa bage adanc mana in buzunar doar sa isi rezolve problema.
Esxista zi si ora preferentiala contra cost/taxa.Daca depui dosarul pe data de 1iulie de exp,scoti actele pe data de 10 pana in ora 3,ora fara taxa.Daca vrei o ora preferentiala,adica dupa ora 3,platesti o taxa.
Nu este niciun abuz de putere sa refuzi sa prestezi o munca pentru care nu esti platit. Legal, ofiterul starii civile nu este obligat sa vina la serviciu sambata sau duminica. Sunt orase mari in care efectiv nu se fac inregistrari in aceste zile. Legal nu te poate obliga nimeni sa mergi la serviciu din moment ce nu esti platit. Ofiterul avea dreptate ca vine din placere.Dupa parerea mea ar trebui sa fie bagati in seama si aceasta categorie de oameni care nu au Paste, nu au Craciun sau sarbatori de sambata ( ca banuiesc ca nu ati vrut duminica, macar duminica sa le-o lasam si lor sa mearga la biserica sau sa stea cu familia) si sa li se acorde sporul de dispozitiv si astfel toata lumea cred eu ca ar accepta sau cel putin ar fi motivata sa vina la serviciu. Mai ales ca volumul de lucru este foarte mare numai ca nu se cunoaste din afara. Se scrie foarte mult si trebuie sa fii foarte atent.La primariile unde sunt fixate anumite taxe de oficiere sambata, aceste taxe merg in bugetul local, ofiterul starii civile nu beneficiaza de o cota parte. Eventual poate beneficia de recuperare dar nu prea devii interesat deoarece la starea civila este mult de lucru si nu ai avea efectiv cand sa beneficiezi de aceste libere in totalitate deoarece oamenii vin in permanenta azi e unul saptamana urmatoare altul si tot asa. Oricum pentru decese se merge sambata din omenie, dar la cununii nu te poate obliga nimeni neplatit sa faci act de prezenta la ore matinale sau tarzi, dupa placul unuia sau a altuia. Pe de alta parte chestia cu,,bagatul mainii adanc in buzunare,, nu e tocmai ortodoxa. Nimeni nu trebuie sa bage mana in buzunar pentru o inregistrare a unei nasteri deoarece termenul de inregistrare este de 15 zile.
Ultima modificare: Duminică, 6 Iulie 2014
Justitiarul711, utilizator
foarte frumos d/le justitiar si in acelasi timp correct.Felicitari pentru raspunsul dat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oficiere casatorie sambata ori duminica Justitiarul711 Justitiarul711 Poate primarul sa oblige legal ofiterii de stare civila delegati sa lucreze sambata, duminica ori in zilele de sarbatori legale, zile care prin lege sunt ... (vezi toată discuția)
Taxe oficializare casatorie ono.frz ono.frz Buna ziua. Ieri am fost la primărie pentru rezervarea datei pentru nunta și am fost surprins pentru oficializarea cununiei am fost nevoit sa platesc o taxa ... (vezi toată discuția)
Ofiterul de stare civila este obligat sa oficializeze sambata cununii? anda4uu anda4uu buna seara!am si eu o intrebare...este normal sa nu se faca cununii civile sambata,in conditiile in care la alte primarii de sector se fac si pe usa starii ... (vezi toată discuția)